Hem PÅ GÅNG 6 nya internetfrämjande projekt delar på ett par miljoner kronor

6 nya internetfrämjande projekt delar på ett par miljoner kronor

Publicerat av: Redaktionen

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, delar i maj genom Internetfonden ut ett par miljoner kronor till 6 nya internetfrämjande projekt. 

Bland projekten som får finansiering finns bland annat en programmeringsportal för tonåringar och ett gratis internetbaserat material som hjälper nyanlända att lära sig svenska.

– Ansökningarna som kommer till Internetfonden visar vilken bredd och engagemang det finns inom internetutveckling i Sverige. Här finns allt från konkreta hjälpmedel till nya standarder för tekniska lösningar, säger Internetfondens projektledare Erika Olsson.  iis

Internetfonden drivs av Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Två gånger om året delas pengar ut till projekt som på olika sätt bidrar till positiv utveckling av internet. Projekten ska vara fristående och icke-kommersiella och både privatpersoner och organisationer kan söka finansiering. Sedan starten 2004 har sammanlagt 357 projekt fått dela på 71 miljoner kronor.

Den här gången får följande projekt dela på 2,9 miljoner kronor:

CodeApp – en programmeringsportal för tonåringar

För att attrahera och inspirera unga i åldersgruppen 16-19 år till att pröva på programmering ska CodeApp starta en portal med olika handledningar. Innehållet i portalen ska skapas i en pågående process av ungdomarna själva i samverkan med projektkoordinator och volontärer från utbildningar och företag inom IT. Målet är att locka till studier, entreprenörskap och yrkesval inom IT-området. Portalen och metoderna ska kunna användas såväl av ungdomar på egen hand, som av fritidsverksamheter, skolor och studieförbund.
Projektet drivs av Jens Eriksson, Fryshuset Skärholmen

Svenska för nyanlända – en digital plattform

För många nyanlända tar det lång tid innan de får möjlighet att lära sig svenska, framför allt för de som är över 18 år eftersom de inte får börja SFI förrän de fått uppehållstillstånd. Projektet vill skapa ett internetbaserat material som ska finnas tillgängligt för alla att ladda ned gratis.
Projektet drivs av Marie Rödemark, Åre.

Från underground till världssuccé – LAN:ets betydelse för internetutvecklingen i Sverige

Projektet vill genom att dokumentera den tidiga LAN-historiens utveckling från demoscenen till festival och bevara historiken. Projektet vill också ta fram ett material om LAN, med checklistor och tips för kommuner, föräldrar, lärare och andra målgrupper som kommer i kontakt med och vill hålla på med LAN.
Projektet drivs av grundaren Martin Öjes, Uppsala, och Ola Stafhammar, Göteborg, som båda varit engagerade i Dreamhack under många år.

Aktiva användarvillkor för att främja ett positivt nätklimat

Ungdomar.se är en av Sveriges största digitala plattformar för unga och besöks veckovis av nästan 100000 unika besökare i åldrarna 14-24 år. Projektet vill ”aktivera” sajtens användarvillkor och tillämpa gamification för att folkbilda unga i nätetikett. Det gör man genom att utveckla funktioner som integrerar användarvillkoren på sajten och gör dem interaktiva.
Projektet drivs av Jenni Nylander, Ungdomar AB, Stockholm.

Makermovies

Makermovies syftar till att skapa korta, tydliga instruktionsfilmer för distribution via Youtube. Filmerna ska ge bättre förutsättningar för personal inom skola, fritid, och kulturverksamhet att arbeta med makerkultur och skapande med IT som material.
Projektet drivs av Carl Heath, Interactive Institute Swedish ICT, Kista.

BYOD i en svensk kontext

BYOD står för Bring Your Own Device, och refererar i detta projekt till policyn att låta elever använda sina egna mobila enheter som surfplattor och mobiltelefoner i undervisningen. Projektet ska med utgångspunkt i skolans styrdokument och en EU-rapport ta fram ett underlag för hur detta kan tillämpas i skolan.
Projektet drivs av Hans Nilsson, Täby kommun.

Om IIS
Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för positiv utveckling av internet i Sverige. IIS ansvarar för internets svenska toppdomän, .se. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad olika satsningar för att utveckla användningen av internet i Sverige, till exempel mätverktyget Bredbandskollen, skoltävlingen Webbstjärnan och Internetfonden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>