Nobelpristagaren Maria Ressa till Internetdagarna
Hem NYHETER Nobelpristagaren Maria Ressa till Internetdagarna

Nobelpristagaren Maria Ressa till Internetdagarna

Publicerat av: Redaktionen

Den filippinska journalisten Maria Ressa, mottagare av Nobels fredspris 2021, är en av huvudtalarna på konferensen Internetdagarna.

I nära 35 år har journalisten Maria Ressa arbetat för press- och yttrandefrihet.

Hon är en av grundarna bakom nättidningen Rappler. Nättidningen har sedan starten 2011 gjort många viktiga avslöjanden om korruption bland politiker, förekomsten av botar, statsstödda desinformationskampanjer och betalda nättroll, och kritiskt granskat det filippinska drogkriget.

Maria Ressa är också en av experterna inom The Real Facebook Oversight Board, en satsning i syfte att bevaka Facebook och arbeta för att plattformen gör förändringar som gynnar användarna.

Nobelpristagaren Maria Ressa till Internetdagarna

Maria Ressa, som tilldelas Nobels fredspris 2021, föreläser på Internetdagarna.

– Marias Ressas modiga kamp för yttrandefrihet i Filippinerna banar väg för den fria journalistiken runt om i världen. Hon belyser hur stora techjättar möjliggör systematisk spridning av desinformation och vilka konsekvenser det får för samhällen där demokratin är hotad. Och hon höjer ett varningens finger för hur även starka demokratier kan urholkas över tid när viralt innehåll, oavsett om det är lögn eller sanning, sprids på samma sätt. Det är ingen underdrift att säga att internet och sociala medier, på gott och ont, har spelat en stor och viktig roll i hennes arbete, säger Jannike Tillå, Vice President Communications and Public Benefit.

Under åren har Maria Ressa motarbetats hårt av regeringen i försök att tysta henne och journalistiken. Men trots flertalet åtal och hot har hon oförtrutet fortsatt sin kamp. Maria Ressa tilldelas Nobels fredspris 2021 för sina insatser att skydda yttrandefrihet.

Maria Ressa till Internetdagarna
Internetstiftelsen presenterar nu Maria Ressa som en av huvudtalarna på konferensen Internetdagarna. Maria Ressas föreläsning sker den 22 november klockan 14.30. Hela den två dagar långa konferensen sker online.

– Tillkännagivandet av Maria Ressa som mottagare av fredspriset har inneburit att fler människor fått upp ögonen för hennes viktiga insats. Det känns därför väldigt roligt att nu ge Internetdagarnas deltagare möjligheten att lära av Maria Ressa. Att få in henne som huvudtalare lyfter även rollen som Internetstiftelsen spelar i samhällsdebatten. Personligen är jag övertygad om att frågor relaterat till personlig integritet, kunskap och desinformation på nätet kommer att bli ännu större i framtiden, säger Carl Piva, CEO, Internetstiftelsen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>