8 tips vid distansstudier – så skapar du en perfekt studiemiljö
Hem UTBILDNING 8 tips vid distansstudier – så skapar du en perfekt studiemiljö

8 tips vid distansstudier – så skapar du en perfekt studiemiljö

Publicerat av: Redaktionen

Att studera på distans är både effektivt och bekvämt. Du bestämmer när, hur och var du studerar bäst. Det flexibla upplägget ställer dock krav på disciplin.

Här delar vi med oss av 8 värdefulla tips vid distansstudier som vi hoppas kommer hjälpa dig att skapa din perfekta studiemiljö.

1. Skapa en dedikerad studieplats

När du studerar på distans är det viktigt att skapa en studiemiljö där du kan fokusera, vara kreativ och bibehålla din koncentration. Vad som är en bra studiemiljö kan variera, vissa anser att de pluggar bäst i hemmet medans andra upplever att de pluggar bättre i en offentlig miljö såsom på ett bibliotek eller café. Om du hellre studerar hemma är det viktigt att du skapar en plats som är dedikerad till hemmastudier, som exempelvis vid ett skrivbord eller köksbordet

Extra bra är det om platsen:

  • Har ett bra ljusinsläpp, gärna vid ett fönster.
  • Gör att du kan variera mellan sittande och stående

2. Nyttja tekniken – och eliminera distraktioner

När du pluggar på distans så är det viktigt att du är disciplinerad och undviker distraktioner. Stäng av sociala medier, stäng dörren till rummet och se till att du har allt du behöver inom räckhåll för att undvika onödiga avbrott. Ta gärna hjälp av digitala verktyg som kan hjälpa dig att organisera ditt arbete och hjälper dig skapa studiero. Det kan handla om appar som hjälper dig skapa todo-listor, håller koll på ditt schema eller hjälper dig att hålla fokus.

3. Skapa en inspirerande atmosfär

En trivsam och inspirerande atmosfär kan hjälpa dig att känna dig mer motiverad och kreativ under dina distansstudier. Ett tips är även att ta på dig kläder som gör dig peppad och som du skulle kunna gå till jobbet i – undvik myskläderna.

4. Plugga tillsammans – fast digitalt

Trots att du studerar på distans så är det viktigt att inte förlora den sociala kontakten. Se till att boka upp virtuella träffar där du umgås med dina studiekamrater digitalt. Ett tips är att plugga tillsammans ”utan att interagera”, dvs att ni startar upp ett virtuellt möte med kamera och ljud trots att ni studerar med ert eget material. Det skapar känslan av att umgås.

5. Gör ett veckoschema och skapa delmål

8 tips vid distansstudier – så skapar du en perfekt studiemiljöEn tydlig plan för dina studier hjälper dig att hålla dig organiserad och fokuserad. Planera upp dina studier som om det vore ditt jobb, med veckoschema samt dagliga todo-listor, för att hitta en bra rutin. Det är också bra att dela upp dina dagar i delmål, så att du kan stryka uppgifter från din lista. När du klarar ett delmål får hjärnan positiv feedback och en skjuts vidare in i nästa uppgift på listan. För att göra det enkelt att komma igång om dagarna, låt alltid ditt första delmål vara litet och enkelt.

6. Ta regelbundna pauser

Att ta regelbundna pauser är avgörande för att undvika trötthet och bibehålla din produktivitet. Använd pauserna för att sträcka på benen, ta en promenad eller koppla av en stund.

7. Fira och njut av dina prestationer

Glöm inte att belöna dig själv när du har uppnått dina delmål. Detta kommer att hjälpa dig att hålla motivationen uppe och göra dig taggad på att ta dig an nya uppgifter.

8. Delta på platsträffar

I distansutbildningarna hos oss ingår ofta platsträffar på någon ort. Dessa timmar är värdefulla för dig, dina klasskamrater och utbildaren. Det är inte bara en tid för ny kunskap utan även en chans att byta erfarenheter och lära känna dina klasskamrater. Ibland är dessa träffar även roliga studiebesök så kom på alla obligatoriska träffar.

Se alla våra utbildningar

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>