Över 250,000 personer har tillsammans deltagit i Earth Speakr sedan det lanserades i juli 2020 i samband med det tyska ordförandeskapet i EU:s ministerråd.
Eliasson startade det multilaterala konstverket, som bland annat består av en app och en hemsida tillgänglig på 25 språk, för att både förstärka barnens hopp och främja samarbete och reflektion mellan generationer över hela Europa.
– Konst och kultur skapar ett utrymme, en mötesplats, att sammanstråla och dela perspektiv samtidigt som man firar skillnader. När du engagerar dig i ett konstverk kan du få känslan av att bli sedd och hörd genom att se dina idéer reflekteras i form och struktur. För mig är detta tvåvägsutbyte viktigt.
Earth Speakr är ett konstverk gjort av barn som vill uttrycka sig kreativt gällande klimatet och deras egen framtid. Konstverket bjuder in dig att lyssna på deras briljanta, roliga och, inte överraskande, hjärtskärande ärliga meddelanden, säger Olafur Eliasson.
– Den Internationella barndagen är en påminnelse för oss att visa barnen, både genom att lyssna och genom våra handlingar, att deras jordnära åsikter är helt giltiga och välbehövliga för att forma vår framtid. De måste bli meddesigners av vår morgondag. För att erkänna barnkonventionen, inklusive ett barns rätt att bli hörd, ber jag politiker och andra beslutsfattare att arbeta outtröttligt för att detta ska ske, inte enbart idag utan varje dag på året, säger Olafur Eliasson.
Barn gör sin röst hörd för planeten
Barn från över 70 länder skapar tillsammans de lekfulla konstverken genom att dela sina tankar och åsikter på sitt modersmål, via Earth Speakr-appen. De kreativa videomeddelandena som skapats med appens Augmented Reality (AR), riktar sig framförallt till vuxna, men även till barn och unga, erbjuder lösningar, idéer och ett kreativt sätt att dela med sig av sina frustationer.
För att säkerhetsställa att barnens meddelanden hörs och syns, bjuder över 108 Earth Speakr-evenemang in barn aktivt till att vara konstnärer och skapa liv i sina omgivande miljöer. Goethe-institutet och tyska ambassader runtom Europa har stöttat dessa AR konstverk från början, vilket gjort det möjligt för barn i alla åldrar att diskutera sina budskap direkt med lokala politiker och beslutsfattare.
Innovativa samarbetspartners så som Dokk1, Århus Public Libraries (Danmark), kulturinstitutionen TBA21 – Academy Ocean Space (Italien), World Clean Up Day, och EIT Climate-KIC’s Young Innovators’ Climathons integrerar Earth Speakr i sina miljöfokuserade aktiviteter.
Earth Speakr finansieras av det tyska utrikesdepartementet och förverkligas i samarbete med Goethe-Institutet. För att delta, ladda ner Earth Speakr-appen från Google Play eller App Store och besök www.earthspeakr.art/sv/.
Earth Speakr i Sverige
Vår ungdom är den första generationen som protesterar i vetenskapens och klimaträttens namn, och de uppmanar oss, de vuxna i rummet, att möjliggöra dem på sin resa till en koldioxidsnäv ekonomi 2030. Med Young Innovators stöder vi lärare, studenter samt handledare med förståelse för både systemtänkande och komplex problemlösning i och utanför klassrummet, för ge dem möjlighet att leda oss till ett välmående, inkluderande och motståndskraftigt samhälle.
Young Innovators samarbetar med Earth Speakr eftersom alla deltagare i programmet kan förstärka sina idéer om en grön framtid och göra sina röster hörda för alla runt om i världen. Övergången är en samarbetsprocess och vi behöver alla arbeta tillsammans mot ett tankesätt som kommer att föreställa sig världen och systemen vi arbetar inom. – Young Innovators, EIT Climate-KIC
Olafur Eliasson presenterade Earth Speakr i oktober under TED Countdown tillsammans med klimataktivisten Al Gore och musikern/skådespelaren Jaden Smith. Olafur Eliasson och hans studio har samarbetat med ledande institutioner och experter för att skapa Earth Speakr- hjälpmedel som är gratis och tillgängliga på 25 språk, för att inspirera barn i museer, bibliotek och klassrum att göra sin röst hörd för planeten.
Barn över hela vårt avlånga land deltar med kreativa meddelanden från 10 städer. Barn har skapat Earth Speakr-meddelanden för att lyfta sina bekymmer, dela sina idéer på ett kreativt sätt eller för att stödja internationella miljödagar så som World Clean Up Day och Global Climate Strike. I Sverige har ett stort antal barn kategoriserat sina meddelande under rubrikerna, ”Växter”, ”Stad” och ”Föroreningar”. Med individuella meddelanden som animerar lokala miljöer avslöjar konstverket en global bild av hyperlokala vyer, förenade inom ramen av konstverket.
Köp inte blåbär, du kan plocka dem i skogen – säger en skål med blåbär I Hunnamåla, Sverige
Släng inte skräp i naturen! – säger en mossig sten i Stockholms län, Sverige.