Hem NYHETER Elever i Krokom och Kristianstad vinner EU-tävling

Elever i Krokom och Kristianstad vinner EU-tävling

Publicerat av: Redaktionen

Elever på Nyhedens skola i Krokom och Österänggymnasiet i Kristianstad har utsetts till vinnare i Elever tipsar EU – en filmtävling där skolelever fått tipsa Europaparlamentariker om viktiga EU-frågor.

Förstapriset: en resa till Bryssel med studiebesök i Europaparlamentet.

Elever i Krokom och Kristianstad vinner EU-tävling 3

I tävlingen, som arrangeras av Universitets- och högskolerådet (UHR), har elever gjort filmer på max en minut om frågor som de vill att Sveriges Europaparlamentariker tar sig an framöver. Miljö- och klimatfrågorna dominerar stort: drygt 70 procent av bidragen handlar om dem. Transporter, mänskliga rättigheter och jordbruk är andra ämnen i topp. Antibiotikaresistens och EU-satsningar på tåg är temana för de vinnande bidragen.

– Det har varit roligt att ta del av alla tankeväckande och kloka bidrag, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR och ordförande i juryn. Filmerna har spelats in i djurstallar, mataffärer, på tåg och ute i naturen. De är ambitiöst gjorda och visar att det finns ett stort engagemang för EU och Europas framtid bland Sveriges skolelever.

Tävlingen genomfördes i två tävlingskategorier: grundskola och grundsärskola årskurs 6-9, samt gymnasieskola och gymnasiesärskola. Nyhedens skola vinner grundskolekategorin och Österänggymnasiet kategorin gymnasieskola.

Tre skolor får hedersomnämnanden: Östbergsskolan i Östersund, Matfors skola och Klara teoretiska gymnasium i Sundsvall. Totalt inkom 72 filmbidrag från 25 olika skolor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>