Det som för 35 år sedan började som ett litet utställningsevent på en parkeringsplats vid Barbican Centre för att sedan flytta till bland annat the Olympia national grand halls är idag världens största mässa för teknologi och utbildning.
Vi talar givetvis om Bett show som sedan dess flyttat lokalisering ett par gånger och som sedan 2013 håller till på Excel i Londons finanskvarter Docklands.
Under Bett 2020 fick IT-pedagogen som enda svenska mediapublikation en pratstund med Eve Harper, event director för årets Bett show. 2020 är första året Eve ansvarar för Bett i London men hon har tidigare hållit i Bett event i Kuala Lumpur. Bett finns idag på fem platser i världen.
Vid en första anblick ser det ut som vanligt men ganska snart upptäcker vi att man i år öppnat upp båda de stora mässhallarna – tidigare har bara en hållits öppen – vilket ger ett i stort sett dubblerat utrymme. Vidare har man delat in hela mässan i två större delar: Software och hardware – en i varje hall. De båda delarna är i sin tur uppdelade i mindre zoner och man tänker direkt att det här är gjort för att underlätta för Betts besökare att hitta.
”Alldeles riktigt”, säger Eve Harper. ”Feedback från tidigare år har visat att det ibland har varit svårt för den enskilde besökaren att navigera på mässområdet.
Öppningen av två hallar och zonuppdelningen är gjord för att eliminera den svårigheten. Vi gör vårt 36:e Bett i år och målet är att hela tiden utvecklas och bli bättre. Vi är idag ganska långt ifrån den där parkeringen 1985.”.
En vandring runt i lokalerna visar att det har lyckats. Den tydliga skyltningen gör att man har klart lättare att hitta det man söker även om blandningen av utställare, mindre utrymmen för seminarier, lite större för föreläsningar och så Bett Arena förstås – mässans hjärta där de mest publikdragande föreläsningarna äger rum.
Årets huvudsponsorer är Microsoft, Smart Technlogies, Google, Lenovo och Promethean vilka man stöter på var man än går på området. Här finns utställare från länder i hela världen och bland de skandinaviska inslagen hittar vi förutom Lego – som finns lite överallt bl a – finska lessonapp (som presenterar en app som ska underlätta skolarbetet för eleverna), svenska Dugga (som arbetar med digitala prov och examinationer) och danska Editol (som i samarbete med Microsoft tagit fram en plattform för smart digital feedback).
När vi frågar Eve Harper vad hon är mest nöjd med bland nyheterna i år svarar hon snabbt zonindelningen även om hon tillägger att så här på Betts andra dag är hon nöjd med hela arrangemanget.
Från svenskt håll har vi kunnat notera ett sjunkande antal Bettresenärer de senaste åren så vi frågar Eve Harper om det gäller för de totala antalet besökare från alla länder.
”Det gör det inte” menar hon. ”Vi ligger stadigt kvar där vi legat de senaste åren, d v s på c:a 34 000 besökare från 146 länder. Givetvis hoppas vi kunna – tillsammans med våra svenska partners – se till att svenska utbildare och IT-experter även i framtiden ska kunna upptäcka de senaste innovationerna på Bett även i framtiden.Vi kan redan nu konstatera att ett minskande antal svenska besökare inte påverkat Bett i det stora hela.”
En fråga som är omöjlig att undvika är frågan om hur man från Betts sida tror att ett snart förestående Brexit ska påverka mässans framtid.
”Jag tror inte att Brexit kommer att påverka Bett alls”, svarar Eve. ”Så länge vi kan göra vårt jobb, att leverera vad folk vill ha, en mässa som är bra nog att folk från både UK och andra länder vill komma hit borde det inte ha någon betydelse om Storbritannien är med i EU eller inte.
Det är inte svårt att tro henne. På årets Bett hittar vi allt ifrån lekföretag, företag som levererar digitala läromedel, hjälpmedel och plattformar till rena dataföretag. För skolpersonal med IT intresse är det hart när omöjligt att besöka Bett och påstå att man inte hittade något som var av intresse. Det här året har man dessutom tack vare sektionering, zoner och bra skyltning haft lättare att hitta det man är ute efter.
Ett år från nu kommer vi att få se det första Bett after Brexit. Jag hoppas då kunna få en pratstund om det med Eve Harper.
Av: Mattias Lundqvist