Fimpa rätt!
Hem NYHETER Fimpa rätt!

Fimpa rätt!

Publicerat av: Redaktionen

Visste du att:

  • Det kostar Lidköpings kommun ca 500 000 kr per år att hålla staden ren från fimpar!
  • Det tar upp till 15 år för en fimp att brytas ner!
  • Det är otroligt resurskrävande att hålla staden ren från Fimpar!
  • Det är många av de fimpar som slängs på gatan som hamnar i Kinneviken!
  • Det är en av tre fimpar som aldrig hamnar i soporna!
  • Det är varje år 1 miljard fimpar som slängs på gator och torg i Sverige!

En liten cigarettfimp på marken innebär ofta stora problem; de förökar sig i en alarmerande takt, de förfular stadsmiljön, de är svåra att städa upp, de innehåller mikroplaster och gifter och riskerar att hamna i vattnet, där fiskar och fåglar kan missta dem för mat. Fimpar står för övervägande delen av nedskräpning i stadsmiljön i Lidköping.

Nedskräpning av fimpar är ett stort problem för kommunerna och miljön. Fimparna är inte bara svåra att städa upp, de förfular och innehåller plast och miljögifter.

Fimpa rätt!

Projektgruppen: Stefan Larsson, Angélique Ohlin, Maria Carlsson, Malin Olsson Lundqvist

– Jag tror inte så många är medvetna om att fimpar som slängs i gatubrunnar riskerar att hamna i våra vattendrag och i haven. Fimparna misstas sedan för mat av fåglar och fiskar, en liten fimp kan alltså orsaka stor skada, säger Maria Carlsson, Miljö och hälsoskyddsinspektör, Lidköpings kommun.

För att lyfta medvetandet hos allmänheten kring problemet med de små men många fimparna och hjälpa människor att fimpa rätt kommer Lidköpings kommun genomföra en Fimpa rättvecka med start 6:e september.

– Med hjälp av Nudging (att hjälpsamt puffa på någon att göra rätt) gör vi ett antal insatser runt om i stadskärnan. Vi har inspirerats av Södertälje, Malmö och Göteborg när vi gjort skyltar med budskap, klistermärken på dagvattenbrunnar och stora fimpar som vi kommer göra installationer av berättar Malin Olsson Lundqvist, utvecklingsledare på näringslivsenheten i Lidköpings kommun och projektledare för Fimpa rätt veckan. I några kommuner i Skåne reducerade man nedskräpningen med fimpar med 56 % genom en liknande kampanj.

– Vi ville på ett humoristiskt sätt öka medvetenheten kring ett stort nedskräpningsproblem. En liten fimp kan orsaka stor skada säger Stefan Larsson, driftschef på Service, Lidköpings kommun.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>