Hem NYHETER Folkhögskola kan ge fler ungdomar möjlighet att ta igen en trasig skolgång

Folkhögskola kan ge fler ungdomar möjlighet att ta igen en trasig skolgång

Publicerat av: Redaktionen

P4 Malmöhus har under veckan rapporterat om hur familjer i Skåne söker juridisk hjälp när de inte får rätt till särskilt stöd för sina barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Eslövs folkhögskola har under flera år mött familjer vars ungdomar som missat mycket av sin skolgång på grund av brist på anpassat stöd.

Skolan har utbildningar för unga, från 16 års ålder, som gör att de kan ta igen sina missade skolår och få behörighet till universitet och högskola.

Folkhögskola kan ge fler ungdomar möjlighet att ta igen en trasig skolgång

På kursen Förberedande folkhögskola för unga startar man med små, små steg som leder fram till att ungdomen kan lyckas med sina studier och komma ut i livet med en stärkt känsla för sig själv och med självförtroende att ta del av samhället.

– Vi möter kommunala skoltjänstepersoner som inte är medvetna om möjligheten att hänvisa ungdomar till oss och andra folkhögskolor redan från 16 års ålder, berättar Karoline Bäckström, utbildningsledare för kursen Förberedande folkhögskola för unga.

Samtidigt kämpar familjerna med att hitta alternativ som är anpassade till barnets situation. Det är de antagningsansvariga i kommunerna som fördelar platser och kan säga ja eller nej till en placering hos oss.

Sedan 2018 finns det ett tillägg i hur det kommunala aktivitetsansvaret, KAA, kan genomföras, där det tydligt framgår att Allmän kurs på folkhögskola eller de studiemotiverade kurser som folkhögskolorna driver, är en av åtgärderna som man kan besluta om för en ungdom som inte klarat sin skolgång.

– Vi har flera exempel på familjer som kämpat för sina ungdomar ända in i kaklet i klinch med tjänstepersoner i kommunerna som hänvisar till lagparagrafer som omöjliggör, snarare än möjliggör en skolgång hos oss för de här eleverna, säger Ulrika Gleisner, rektor för Eslövs folkhögskola.

Det är aldrig för sent att komma tillbaka
-Vi erbjuder ett hopp, säger rektor Ulrika Gleisner, det är inte kört även om du stått utanför den vanliga skolan länge. Flera av våra deltagare har gått från att helt sakna grundskolebehörighet till att ta sig vidare i livet. De får med sig en behörighet för fortsatta studier men framför allt ger vi verktyg till ungdomarna så att de kan ge sig i kast med vuxenlivets olika utmaningar.

– Våra förberedande linjer är förberedande för livet, fortsätter Karoline Bäckström utbildningsledare för de förberedande folkhögskolelinjerna. Att gå på folkhögskola gör att du tränas i trygga, vuxna sociala sammanhang.

Trygghet och förutsägbarhet
När din skolgång kraschar så har du många gånger hamnat utanför ett socialt sammanhang och blir isolerad. Miljön i den vanliga skolan kan upplevas allt för stressig och oförutsägbar, med stora klasser och hårda krav på självständigt tänkande och planering.

På Eslövs Folkhögskola bygger pedagogerna tillsammans med deltagarna upp en anpassad studiegång.

– Vi startar med små, små steg som leder fram till att man kan lyckas med sina studier och kommer ut i livet med en stärkt känsla för sig själv och med självförtroende att ta del av samhället igen, säger Karoline Bäckström.

Vikten av att känna sig sedd
– Vi ser till att ungdomarna är sedda och känner sig välkomna, fortsätter Ulrika Gleisner. Att bli sedd av oss kan handla om att det finns en person som möter upp deltagaren när hen kommer med tåget på morgonen eller att vi ser till att anpassa studietakten och att man kan studera i mindre grupper.

– Det går att komma tillbaka även efter en trasig skolgång! Det viktiga budskapet vill vi ge till de här familjerna, avslutar Karoline Bäckström, utbildningsledare på Eslövs Folkhögskola.

Så här fungerar de förberedande linjerna på folkhögskola
Eslövs folkhögskolas förberedande linjer vänder sig både till personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer och de som missat den vanliga skolgången av andra anledningar.

Du ska ha fyllt 16 år men behöver inte ha med dig grundläggande behörighet från grundskolan för att kunna gå på de förberedande linjerna. Din hemkommun kan hänvisa dig till Förberedande folkhögskola enligt

Studiegången anpassas så att deltagaren går igenom kurserna i sin egen takt. Om du är ung och ska läsa in din gymnasiebehörighet så behöver du tre års studier.

Eslövs folkhögskola samarbetar med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, BUP, Habiliteringen och de kommuner i närområdet som deltagarna kommer från.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>