HP laddar för skola 2021
Hem NYHETER HP laddar för skola 2021

HP laddar för skola 2021

Publicerat av: Redaktionen

Förra veckans livesändning HP-skola handlade om hur man på HP har tänkt när det gäller produkter till skolan inför hösten 2021.

På HP kallar man det Skola 2021. Föreläsandet inleds med att Magnus Jansson, som är säljchef på HP, berättar om hur corona-året påverkat HP. Det har som för många varit problematiskt i fabrikerna och med leveranserna i ett år då många varit sjuka alternativt behövts testas för att få arbeta. Då stora delar av världen inte varit lika långt framme när det gäller Sverige beträffande datorer i skola och annan offentlig sektor samt vana vid distansarbete har pandemin skapat ett enormt datorbehov.

Det Magnus lyfter som viktigt inför 2021 är att man behöver tidiga ordrar, lagerhållning måste hanteras utifrån att skolorna i februari inte vet sitt elevantal i augusti. Garantin ska därför inte startas förrän ordrar är skeppade.

HP lovar att hjälpa till ifall skolor tar höjd och beställer för många datorer. Fokus ska läggas på förra årets modeller som redan finns ute i verksamheterna och fungerar.

Produkterna då? Rasmus Lundberg, skolansvarig på HP berättar att de är uppbyggda på två plattformar. Chrome och Windows. På chromesidan presenteras en park av Chromebooks varav vissa är anpassade för elever och andra för lärare. Några möjliga att öppna till 180 och några till 360 grader. Den helt vikbara fungerar både som laptop och platta med touch-screen. Här går det att beställa till penna.

– Datorerna är flexibla och väl anpassade för undervisning på plats i skolan och från distans tack vare sina molnbaserade lösningar. Samtliga produkter har även genomgått rigorösa militära tester för att säkerställa att datorerna ska klara av den tuffa skolmiljön. Militären i all ära, men de finns få grupper i samhället som kräver lika gedigna produkter som elever. Det krävs att produkterna är designade för en skolmiljö från minsta skruv för att vara ett hjälpmedel under hela studietiden, säger Rasmus Lundberg, skolansvarig på HP Sverige.

HP laddar för skola 2021

HP’s VD Stefan Bergdahl

Förra årets modeller finns kvar men det lanseras även nyare modeller med lite snabbare processorer. Man är noga med att påpeka att fjolårets modeller absolut kommer att hålla även för 2021. Vad gör då 360-gradersmodellen så välanpassad för skola? Jo, ytan är greppvänlig, gångjärnen är förstärkta, den har samgjutna gummihörn för ökad stryktålighet och tangentbordet är avtorkningsbart och försett med förankrade tangenter. Produkterna är väl testade för stötar, skakning och spill. Invändigt är datorn ramförstärkt, byggd för att klara viktbelastning, alla kopplingar har förstärkts och batteriet skyddas med en extra platta.

Vi får också bekanta oss med lärarmodellen Elite c1030 som är ny på marknaden. Den är tunn och lätt. Chassit är gjort i återvinningsbar aluminium och är slitstarkt. Den är som sagt mest tänkt som en lärarmodell men är även den stryktålig och testad för att klara ett liv i skolmiljö. Skärmen är stor – knappt någon dödyta i ramen vilket ger ett modernt intryck. Den är försedd med ett Sure View filter, ett digitalt privacy filter som går att sätta på och stänga av med ett enkelt knapptryck, vilket gör den lärarvänlig då det hindrar obehöriga från att se eventuell känslig information på datorns skärm.

”Klassrummet finns inte längre enbart fysiskt. Utbildningar blir mer och mer digitala oavsett nivå och sker på och från många olika platser, vilket gör molnbaserade lösningar mer relevanta än tidigare. Våra nya Chromebooks är skapade för lärare och elever som skiftar arbetsmiljö från sin soffa och köksbänk till lärar- och klassrummet och det känns otroligt roligt att lansera produkter anpassade till skolans miljö och behov”, säger Stefan Bergdahl vd på HP Sverige, i en kommentar till IT-Pedagogen.

På Windowssidan har även HPs ProBooks fått förbättringar i år. Windowsvarianterna är förstärkta och testade på samma sätt som Chromebooks men är tänkt för lite äldre elever och har därmed inte riktigt samma hållfasthet beträffande stötar och skak. Datorerna kan beställas med olika storlek på skärm. Den är smidigare och lättare än fjolårets modell och passar ännu bättre i skolmiljö. Precis som i chromevarianterna så utnyttjas skärmytan mer och ger större skärm på mindre dator.

För att den ska passa ännu bättre i en klassrumsmiljö med många elever har tangentbordet gjorts tystare. Den är skruvad och därmed lätt att skruva upp och öppna om man t ex vill förse den med ett större minne. Skärmarna på de nya modellerna ska också vara ”ögonvänligare” så att man efter en dags användning ska känna sig mindre trött i ögon och huvud.

Till datorerna finns fina sleeves och framför allt väskor. Always-on-väskan är konstruerad så att det är lätt att arbeta med sin dator utan att behöva ta upp den ur väskan samtidigt som den är hård och stryktålig. För att undvika repor på datorn har Always-on-väskan ett separat fack för laddaren.

Att hållbarhet är viktigt för HP när de utvecklar produkter understryker HPs kategorichef PC Anna Josefsson. HP själva ser vikten av ett hållbart miljötänk och dessutom ställer kunderna krav på att det ska finnas ett hållbarhetstänk kring produkterna. Med en leveransnivå på 100 datorer i minuten har man, enligt Anna, ett stort ansvar. Produktion och leveranser är givetvis resurskrävande och när volymerna är så stora som de är i HPs fall ger varje liten förbättring en stor utväxling i ett miljöperspektiv.

Som exempel så levererar man idag produkter utan displaykablar – tidigare har en eller flera kablar medföljt. Nu får man separat beställa kablar om man behöver. På så vis minskas plastanvändningen avsevärt. På samma sätt medföljer nu bara en strömkabel anpassad för den region datorn ska användas i. Vidare tittar man ständigt på utveckling av förpackningar. Skumplasten i förpackningarna är ersatta med miljövänligare alternativ och kartonger lagas istället för att bytas ut.

Datorer Bulkförpackas fem och fem i kartonger för att spara emballage.

”Beslutet har fattats med hjälp av våra kunder. De flesta har redan tillräckligt med sladdar och upplevde att nya stannar på ett lager och förblir oanvända. Genom att göra detta, sparar vi 44 ton plast bara i Norden”, säger Stefan Bergdahl.

HP tittar även på transporter. Man siktar på miljövänliga tågtransporter framför flygtransporter som ger stora utsläpp. Fabriker ute i kinesiska provinser – som låg där de som arbetade i fabrikerna sällan bodde – har ersatts av tillverkning i centrala Kina. De som bygger datorerna behöver resa mindre och kan vara hemma mer med sina familjer. Hållbart både miljömässigt och socialt.

Sammanfattningsvis kan sägas att HP jobbar med att på ett miljömässigt hållbart sätt bygga produkter som är skräddarsydda för att passa i skolmiljö.

Mattias Lundqvist

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>