Hem PÅ GÅNG Kemi med Alfons Åberg – framgångssagan fortsätter

Kemi med Alfons Åberg – framgångssagan fortsätter

Publicerat av: Redaktionen

Under 2015/16 gav Hasselbladstiftelsen anslag till ett samverkansprojekt mellan Alfons Åbergs Kulturhus och Chalmers för att väcka små barns intresse för kemi.

Över 1 500 skolbarn och pedagoger från alla tio stadsdelar i Göteborg deltog i avgiftsfria lektioner. Det blev en omedelbar succé och därför görs en ny satsning även 2016/2017.

Kemi med Alfons Åberg – framgångssagan fortsätter

-Kemi ses många gånger som svårt och krångligt både för elever och pedagoger, säger projektledaren Per Thorén, Chalmers. Genom att tidigt väcka nyfikenhet för ämnet genom lek och lärande skapar vi goda förutsättningar att ta till sig kunskaper.

Här får 6-7 åringar och pedagoger träffa forskare och studenter från Chalmers samt skådespelare och pedagoger från Alfons Åbergs Kulturhus. Intresset stimuleras och de kemiska fenomenen blir begripliga.

-Kemilektionerna som består av gestaltning, interaktiva moment och experiment har visat sig väldigt framgångsrika. Barnen lär sig med hela kroppen när de får se, höra och göra genom att delta i en slags molekyldans. En lyckad förening av kultur och vetenskap, säger Anna Forsgren, VD Alfons Åbergs Kulturhus.

Nytt i höst är att varje pedagog får med sig en omfattande lärarhandledning för att kunna fortsätta utveckla arbetet tillsammans med barnen på hemmaplan. Den ger exempel på lektioner för att kunna fördjupa sig i ämnet och inspirera barnen att fortsätta till nästa nivå.

På lång sikt kan projektet bidra till att öka antalet ungdomar som söker sig till kemistudier. Av de naturvetenskapliga ämnena är det kemin som har störst problem, både i skolundervisningen och när det gäller allmänhetens uppfattning om och kunskaper i ämnet.

-Vi är vår miljö och vi måste ta hand om den. Alla behöver inte bli kemister men alla behöver kemi. Det är en viktig grund för utvecklingen i det kunskapssamhälle vi önskar och kännedom i ämnet är nödvändigt för att vi skall kunna fatta stora och små beslut för ett mer hållbart samhälle, fortsätter Per Thorén, Chalmers.

Bakgrund

Kemi med Alfons Åberg är ett samverkansprojekt mellan Alfons Åbergs Kulturhus och Chalmers där förskolor och skolor i Västsverige får delta i kemilektioner utan kostnad. Även allmänheten får möjlighet att prova på Kemi med Alfons Åberg i en kortad version som en del av programutbudet som är öppet för alla på Alfons Åbergs Kulturhus.

Per Thorén är projektledare från Chalmers och operativ chef för Molecular Frontiers, ett internationellt nätverk av forskare och pedagoger världen över, med syfte att popularisera naturvetenskap hos allmänheten, särskilt bland unga människor.

Bakom Alfons Åbergs Kulturhus står en icke vinstdrivande stiftelse som sedan 2012 välkomnar barn och deras vuxna till den gamla fröhandeln i Trädgårdsföreningen. Varje år besöks Alfons Åbergs Kulturhus av nära 64 000 personer. Alfons Åbergs Kulturhus riktar sig till alla barn och deras vuxna som ska kunna träffas i lek och lärande.

Hasselbladstiftelsen stödjer kemiprojektet på Alfons Åbergs Kulturhus och Chalmers med 1,5 miljoner kronor under perioden 2016/2017. Hasselbladstiftelsens syfte är att främja forskning och vetenskaplig undervisning både inom det naturvetenskapliga området och inom fotografin. Målet uppnås genom utdelandet av naturvetenskapliga och fotografiska anslag och stipendier, utdelandet av Hasselbladpriset och fotografisk forskning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>