Hem NYHETER Litteratur genom örat – hur funkar det?

Litteratur genom örat – hur funkar det?

Publicerat av: Redaktionen

Ljudbokslyssning har ökat explosionsartat.

Men hur lyssnar användaren, hur påverkas berättandet och hur kan fenomenet studeras?

Litteratur genom örat – hur funkar det?Det ska forskare från Högskolan i Borås undersöka i nytt projekt i samarbete med Storytel.

Storytel är ett bokförlag för ljudböcker och har en serie som heter Storytel Originals, det är litterära verk specifikt skrivna för ljudboksformatet. Det är dessa böcker som ska studeras under ett år i pilotstudien ”Litteratur genom örat: En pilotstudie av ljudbokens potential och begränsningar.”

Projektledare är Julia Pennlert, litteraturvetare och verksam vid Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås. För att förklara bokseriens karaktär tar hon fram sin mobil och spelar upp inledningen av en bok. Den börjar med spännande signaturmusik och är dramatiskt uppläst av skådespelaren Stefan Sauk. Berättelsen är också uppdelad i avsnitt, precis som en tv-serie.

– Litterära följetonger är egentligen inget nytt. Förr var det vanligt att läsare kunde följa litteratur via följetonger i tidningar. Men nu har ljudboksförlagen satsat på det digitalt, berättar hon.

Ljudbokslyssnandet fördubblades mellan åren 2015 och 2016 och år 2016 uppgav 27 procent av befolkningen att de lyssnat på en ljudbok det senaste året. Ändå, förklarar hon, så finns det väldigt få studier på ljudboksanvändandet.

– Därför ska vi studera till exempel hur länge läsaren i genomsnitt lyssnar och om det är vanligt att byta mellan böcker. Lyssnar de färdigt och hur uppfattar de texten i boken? Men vi vill också ha ett litteratursociologiskt perspektiv på studien, vad händer med berättelsen och läsningen?

Får tillgång till unik användardata

Genom samarbetet med Storytel får forskarna tillgång till användardata som generellt är svåra att få tillgång till som exempelvis läsarmönster och vilka genrer som är populära.

Med i projektet är Gustaf Nelhans, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap. Han är expert på bibliometri som är statistiska analyser, exempelvis citeringsanalys, av vetenskapliga publikationer som böcker och artiklar.

– Det är alltid bra att ha ett bollplank som ser saker ur ett delvis annat perspektiv. I det här fallet kan jag bidra med likartad forskning om utvärdering och om att mäta genomslag. Många användningsmått är relevanta även i bibliometrisk forskning, som altmetri, som även mäter konversationer, länkar till, bokmärken, tweets och annat som en del av impact, säger han.

Förutom att de hoppas kunna säga något om hur ljudböcker används och hur ljudbokstjänster fungerar vill de också undersöka förutsättningarna för att göra kvantitativa studier på digitalt distribuerad litteratur. De ser projektet som ett pilotprojekt.

– Det här är litterär grundforskning inom ett fält som vuxit extremt mycket. Det finns mycket att studera, till exempel distributionsvägar, målgrupper och genrer, säger Julia Pennlert.

Projektet kommer också att anordna en workshop under 2018 för flera aktörer inom området för att sprida kunskaperna som kommit till genom studien.

Projektet är finansierat av Svensk biblioteksförening.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>