Hem NYHETER Lykke är ett av nästan 1000 barn som deltog i Karlstads cykelkampanj

Lykke är ett av nästan 1000 barn som deltog i Karlstads cykelkampanj

Publicerat av: Redaktionen

När barnen själva skulle samla poäng genom att gå eller cykla till skolan istället för att bli skjutsade med bil fick många bilar bli stående.

Nästan 1000 barn deltog i Karlstads kommuns cykelkampanj och en tredjedel sa att kampanjen gjorde att barnen nu åkte mindre bil till skolan. Lykke, 8 år, fick hela familjen att cykla mer.

Under september månad anordnade Karlstads kommun utmaningen Gå och cykla till skolan. Den gick ut på att alla elever i förskola upp till årskurs 6 kunde samla poäng genom att till exempel cykla istället för att bli skjutsade med bil. Syftet var bättre hälsa för barnen, mindre utsläpp och säkrare trafikmiljöer vid skolorna.

Hundratals bytte bil mot cykel

Lykke är ett av nästan 1000 barn som deltog i Karlstads cykelkampanj

Lykke Englund fick hela familjen att cykla mer på grund av kommunens cykelkampanj. Foto: Annika Englund.

Resultatet visar att 956 barn har deltagit och 33 procent av vårdnadshavarna angav att kampanjen gjorde att barnen åkt mindre bil till skolan.

– Det är jätteroligt att så många nappade och ville vara med. Speciellt glada är vi för att så många som tidigare blev skjutsade med bil har gått eller cyklat istället, inte bara de som redan cyklade, säger projektledare Mikael Haster på miljöförvaltningen.

Kommunen uppskattar att kampanjen har minskat antalet bilar vid våra skolor med ca 115 st/dag. Det motsvarar en utsläppsminskning på 15 procent.

Lykke fick mer energi i skolan

Ett av de 956 barn som deltog var Lykke Englund, 8 år.

– Det var en rolig utmaning. Jag tycker att jag fick mer energi i skolan när jag cyklade, säger Lykke Englund.

Lykkes upplevelse är något som även syns i forskningen. Studier visar nämligen att barn som får fysiskt aktivitet får bättre studieresultat och är piggare.

Fick hela familjen att cykla mer

Lykkes mamma Annika berättar att dottern fick hela familjen att cykla mer.

– Vi har egentligen ganska nära till skolan men har skjutsat med bil av gammal vana. Lykke tycker det är roligt att cykla och det har gjort att vi har börjat cykla mer hela familjen. Så nu har vi fått en ny vana, säger Annika Englund.

Om kampanjen Gå och cykla till skolan

Utmaningen Gå och cvkla till skolan pågick 1-30 september och barnen samlade poäng genom att gå eller cykla till och från skolan. Även skateboard, kickboard och inlines räknades. Alla som samlade ihop minst 20 poäng får en cykellampa eller reflex som tack för sitt deltagande. De som samlade ihop minst 30 poäng är med i utlottning av ett presentkort på 3000 kr på Solsta cykel och presentkort till Sundstabadet som räcker till två barn och två vuxna. Vinnare kommer att utses nästa vecka.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>