Hem NYHETER Ny lärplattform blir kommunens största satsning på digitalisering

Ny lärplattform blir kommunens största satsning på digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

I samband med skolstarten inför Norrtälje kommun en ny lärplattform för våra skolor, förskolor och fritidshem.

Lärplattformen kommer att göra det enklare att ta del av information och följa elevers utveckling.

Ny lärplattform blir kommunens största satsning på digitalisering

Den nya lärplattformen är anpassad för nutidens lärande med återkoppling och måluppfyllelse. Elever, personal och vårdnadshavare kommer på ett enkelt och tydligt sätt kunna följa elevens kunskapsinhämtning. Som vårdnadshavare kommer man exempelvis att kunna rapportera frånvaro och ta del av scheman.

– Detta är den största digitaliseringssatsningen i Norrtälje kommun någonsin som berör närmare 20 000 elever, lärare och föräldrar.

Det är ett stort steg mot en modern skola och ytterligare ett steg i genomförandet av det skolutvecklingsprogram som redan börjat ge positiva resultat, säger Olle Jansson (S), barn- och skolnämndens ordförande.

Unikum, Tempus och Skola 24

Den nya lärplattformen består av webbtjänsterna Unikum, Tempus och Skola 24. Till varje tjänst finns appar, som gör att elever, vårdnadshavare och pedagoger enkelt kan följa elevernas kunskapsutveckling i sina mobiltelefoner eller surfplattor.

I Unikum tar man del av allt som rör elevens kunskapsutveckling, allt från planeringar, omdömen och betyg till utvecklingssamtal. Olika skolformer kommer att ha olika innehåll som följer respektive läroplan. Tempus används av förskolan och fritidshemmet för att registrera närvaro. Här kan vårdnadshavaren sjukanmäla sitt barn. Grundskolan och gymnasiet använder sig av Skola 24 för att registrera närvaro samt för sjukanmälan.

Barn och elever får rätt stöd

Det läggs idag extra vikt på formativ bedömning och tydliggörande av mål och kunskapskrav i varje verksamhets respektive läroplan. Det är avgörande att alla pedagoger ger barn och elever ständig återkoppling och för lärandet framåt. Effekten blir att alla barn och elever får det stöd som just de behöver för att lyckas i sitt eget lärande och för en ökad måluppfyllelse. I detta arbete är den gemensamma lärplattformen en central komponent.

– Detta kommer att underlätta lärandet för eleverna samt arbetet för lärarkåren. Det är en framtidsinriktad investering som kommunens skolor kommer att ha mycket nytta av, säger Hanna Stymne Bratt, utbildningsnämndens ordförande.

Byte i omgångar

Den nya lärplattformen går live den 22 augusti för grundskolan, fritidshemmet, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasiet och den 1 september för förskolan. Vuxenutbildningen kommer att arbeta i plattformen senast den 1 oktober. Vårdnadshavare kommer att få information om hur man loggar in i lärplattformen, samt hur man arbetar med de olika delarna. I och med införandet av den nya lärplattformen lämnar Norrtälje kommun det nuvarande systemet Fronter.

– En stor fördel är att barn och elever tar med sig sin portfölj hela vägen från förskolan till grundskolan och gymnasiet, säger Eva Wetterstrand Wickbers, förvaltningsdirektör på barn- och utbildningskontoret.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>