Hem NYHETER Olika lösningar för högstadieskolorna vid skolstart 11 januari

Olika lösningar för högstadieskolorna vid skolstart 11 januari

Publicerat av: Redaktionen

När vårterminen startar på måndag den 11 januari kommer undervisningen att se olika ut på de kommunala högstadieskolorna.

Vissa elever kommer att på deltid fortsätta med distansundervisning och vissa elever återgår helt till närundervisning på plats i skolan.

Regeringen beslutar i dag fredag att kommuner själva får ta beslut kring distansundervisning för högstadieskolor om det behövs för att minska trängsel i skolans lokaler.

Olika lösningar för högstadieskolorna vid skolstart 11 januari

Omfattande åtgärder har redan gjorts inom Karlstads kommuns förskolor och grundskolor och omfattar till exempel hur lokaler och utomhusmiljö används, schemaläggning och möblering, ventilation av lokaler, gruppindelningar, skolskjutsar, inga elever undervisas på andra skolor än hemskolan och simundervisning och prao är inställd.

Skolans personal arbetar hemifrån med de arbetsuppgifter som inte kräver närvaro på skolan och möten och utbildningar sker digitalt.

Förberedelser för distansundervisning har gjorts genom extra inköp av digital utrustning och utbildningar för personalen.

Distansundervisning ska enbart användas som ett komplement när alla andra åtgärder har prövats.

– Vi har tillsammans med rektorerna tittat på vilka olika förutsättningar våra högstadieskolor har och om distansundervisning kan vara ett komplement. Det kan handla om hur många elever det är på skolan, möjligheter till flexibel användning av skolans lokaler, storlek på klasser och ifall skolan har möjlighet att använda närliggande lokaler för att sprida ut eleverna. Utifrån det tar vi beslut kring vad som är den bästa lösningen för varje skola, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Grunden för besluten ligger i skolornas systematiska arbetsmiljöarbete. Det innebär att det kan se olika ut mellan olika klasser och årskurser på en och samma skola.

Vad gäller på olika skolor?

Frödingskolan, Vålbergsskolan och Nyeds skola kommer att återgå till närundervisning på plats i skolans lokaler.

Grundsärskolan kommer att fortsätta att undervisas på plats i skolan.

Norrstrandsskolan, Rudsskolan, Ilandaskolan, Mariebergsskolan och Hultsbergsskolan kommer delvis ha distansundervisning för årskurs 8 och 9. Rektor beslutar om hur tiden ska fördelas mellan när- och distansundervisning. Årskurs 7 har undervisning på plats i skolan som vanligt.

Rektorer kommer att informera vårdnadshavare kring vad som gäller på sina respektive skolor.

Rektorer för de skolor som kommer att ha distansundervisning ansvarar för att undervisningen utformas så att alla elever får sitt berättigade stöd. I enskilda fall kan en elev undervisas på plats i skolan.

Elever som har distansundervisning har möjlighet att hämta en lunchlåda från skolan.

Beslutet kring distansundervisning för vissa högstadieelever fattas på Barn- och ungdomsnämndens extra sammanträde på måndag den 11 januari då lagändringen träder i kraft. Beslutet gäller, lika som för gymnasieskolan, till den 24 januari och ska sedan omvärderas utifrån hur situationen ser ut.

Olika lagstiftningar

Lagändringen innebär att kommuner vid behov kan använda distansundervisning för att minska trängsel i grundskolornas lokaler och i kollektivtrafiken. Lagen ger inte rätt att stänga ner verksamhet eller helt övergå till fjärr- eller distansundervisning. För en sådan åtgärd krävs fortfarande en rekommendation från Smittskydd. Någon sådan rekommendation finns inte för tillfället

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>