Organisation stöttar inför extra tuff skolstart
Hem PEDAGOGSNACK Organisation stöttar inför extra tuff skolstart

Organisation stöttar inför extra tuff skolstart

Publicerat av: Redaktionen

Skolstarten betyder ekonomiska utmaningar för många familjer.

Kläder har vuxits ur, garderoben behöver kompletteras och terminsavgifter till fritidsaktiviteter ska betalas.

Efter det senaste årets ansträngda ekonomiska läge är det extra många som har det tufft. I sin augustikampanj vill Frälsningsarmén därför rikta uppmärksamheten mot de stora behoven inför det nya läsåret under temat ”Läsåret ska inte börja i utsatthet”.

I över ett år har vi sett hur allt fler barnfamiljer har påverkats av det ekonomiskt ansträngda läget och inför skolstarten blir utanförskapet bland barn extra tydligt. Under sommarens ledigheter har de flesta måltiderna ätits hemma vilket har urholkat ekonomin ännu mer inför höstterminen. När nu skolorna startar tillkommer utgifter för kläder, skolväskor, gympakläder, mobiltelefoner och annat som barnen behöver. När fritidsaktiviteterna drar i gång innebär det också föreningsavgifter och köp av utrustning som fotbollsskor, klubbor eller musikinstrument.

–Vi ser att många familjer inte har haft råd att göra något speciellt i sommar, att föräldrar prioriterat att barnen fått mat och som nu söker hjälp inför terminsstarten. Läget är kritiskt, behoven är enorma och ökande, det tuffa ekonomiska läget får väldiga konsekvenser för allt fler barn, säger Maria Olausson som är barnrättsjurist och kårledare på Frälsningsarmén i Nässjö.

Utflykter och idrottsdagar kräver matsäck och kanske en cykel. När det bjuds in till kalas förväntas presenter, vilket gör att barn från ekonomiskt utsatta familjer ibland tvingas tacka nej till festerna och än mindre kan de anordna egna födelsedagsfiranden. Frälsningsarmén samlar nu in medel för att hjälpa barn i utsatthet att få mat i magen, kläder på kroppen och en meningsfull fritid.

Rickard och Jenny Carlsson, som är kårledare på Frälsningsarmén i Tranås, märker att många skäms mycket för att be om hjälp och Frälsningsarmén är ofta den sista man går till när alla andra vägar är uttömda.

– Speciellt mammor känner sig dåliga för att de inte kan köpa mat och kläder till sina barn så när vi hjälper dem försöker vi vara diskreta. Därför tycker vi det är viktigt att skapa en relation först. Det känns fint att inte bara ge ut matkassar till okända människor, i stället har vi en liten grupp familjer, som vi känner och vars ekonomi vi har gått igenom, säger Rickard.

Just inför höstterminen ser kårledarna hur det knappt går ihop sig för en del familjer med stram budget.

– En del barn kommer i kläder i helt fel storlek då de har ärvt plagg. Det är bra att kunna ärva kläder men ibland passar de inte och det är ju inte så kul att behöva gå omkring i alldeles för stora skor, säger Rickard.

Att tvingas bära slitna, för små eller icke moderiktiga plagg ökar också på utanförskapet som kan leda till mobbning. Förväntningar, krav, en hård attityd och skruvade ideal, inte minst via sociala medier, leder till stress inför att gå till skolan. Det blir en social utsatthet bland barnen och på kårerna vittnas det om att den psykiska ohälsan tilltagit bland elever ända ner i mellanstadieåldern.

– En av de hjälpsökande grupper som ökar är ensamstående mammor som har flytt från sina män. De kommer till oss och saknar allt; både ekonomiskt och gemenskapsmässigt. Vi tycker det är väldigt viktigt att möta upp familjer inte bara med kläder och mat utan även möjliggöra för fritidsaktiviteter för barnen och gemenskap för föräldrarna, säger Maria Olausson.

Organisation stöttar inför extra tuff skolstartFrälsningsarmén anordnar aktiviteter, gratis eller till låg kostnad, som gör att även barn från utsatta familjer får tillgång till en meningsfull fritid. Exempelvis pyssel, spel, läxhjälp, idrott, scouting, teater, brass och sång.

En del av Frälsningsarméns verksamheter hjälper till med utrustning till olika fritidsaktiviteter och i vissa fall med föreningsavgifter, för att barn ska kunna utöva en sport eller få möjlighet att lära sig spela ett instrument.

Flera kårer ordnar utflykter för familjer under ledigheterna till exempelvis Kolmården, Skansen, Liseberg, något lekland eller badhus.

Familjer som inte har råd med kläder efter säsong kan få rekvisitioner till Myrorna och Söderkåren i Stockholm har ett klädotek med barnkläder, dit familjer i utsatthet kan komma och prova ut plagg. Ett presentkort på ICA kan användas till mat, kläder eller skolmateriel.

Innan någon får ekonomisk hjälp av Frälsningsarmén görs en utredning för att stödet ska hamna hos dem som behöver det mest. Vissa kårer har även kurser i vardagsekonomi och hur man lägger upp en budget. Andra hjälper till med rådgivning, stödsamtal, stöd vid myndighetskontakter, stöd för långtidssjukskrivna och arbetslösa och med att fylla i blanketter och söka olika bidrag.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>