KTH fyller Wikipedia med teknikkvinnor

Över 80 procent av biografierna på Wikipedia handlar om män.

KTH fyller Wikipedia med teknikkvinnor 1På internationella kvinnodagen den åttonde mars görs en satsning för en jämnare könsfördelning på Wikipedia.

Nu på torsdag arrangerar KTH, UD och Wikimedia en skrivarstuga på KTH-biblioteket inom ramen för den globala kampanjen WikiGap. Studenter kommer att skriva, uppdatera och publicera artiklar om framstående kvinnor inom teknik.

Innan skrivarstugan sätter igång hålls inledande tal av utrikesminister Margot Wallström och representanter för Wikimedia. KTH:s vicerektor för jämställdhet och värdegrund, Anna Wahl, kommer också att hålla ett anförande.

Hon berättar varför universitetet är med i denna satsning.

– Jag tycker initiativet är jättebra. Att man ser ett problem från politiskt håll och försöker göra något. Sedan är det väldigt roligt att KTH fick uppdraget. UD har sagt att KTH har en stark jämställdhetsprofil och det är därför man vände sig till oss. Det ger ju verkligen kredd till KTH. Vi säger inte att vi inte har problem. Men vi försöker göra saker och det är bra att det också sprider sig, säger Anna Wahl.

Det är dock inte bara detta att det är färre kvinnor än män representerade på Wikipedia som är problemet, enligt Anna Wahl. Frågan om kvinnor och teknik är viktig, men den handlar minst lika mycket om vad vi kallar teknik, konstaterar hon.

– Vissa saker kallas teknik, andra saker kallas något annat. Vävkonsten och matlagningskonsten, som ju har väldigt mycket att göra med tekniska uppfinningar och innovationer,har vi placerat in under en annan rubrik. Det handlar om att ta makten över tolkningen av tekniken, att vidga och tolka om den.

 

Läs mer om Wikigap på KTH 8 mars