Hem NYHETER RISE startar utbildning i programmering för lärare

RISE startar utbildning i programmering för lärare

Publicerat av: Redaktionen

Denna vecka börjar 400 lärare runt om i hela landet en nätbaserad utbildning i programmering för grundskolans senare år och gymnasieskolan.

Utbildningen är framtagen av RISE i samarbete med Academedia och projektet Makerskola.

RISE startar utbildning i programmering för lärare

Hösten 2018 införs nya reviderade kurs- och läroplaner för grundskolan och gymnasiet. Det betyder att programmering nu ingår i skolan från årskurs 1. Denna förändring innebär att många lärare står i behov av att lära sig grundläggande programmering, för att kunna bedriva undervisning enligt kurs- och läroplanerna.

Kompetensutvecklingsbehovet är stort och tiden knapp. Merparten av de aktörer som normalt tillhandahåller fortbildning, universitet och högskolor, erbjuder ännu inte fortbildning inom detta område.

– Vi behöver säkerställa att vår personal har den kompetens som krävs. Denna utbildning är ett led i det arbetet, säger Oscar Semb, utvecklingsstrateg på Academedia.

Bakom initiativet står RISE i samverkan med Academedia och projektet Makerskola – en nationell Vinnovafinansierad testbädd för programmering och skapande med IT som material i skolan.

– Genom projektet Makerskola får de 20 skolhuvudmän som ingår i testbädden bättre möjligheter att möta skolans digitalisering, säger Lars Glimbert, projektledare för Makerskola.

Kursen har utvecklats i samverkan med yrkesverksamma lärare och mot bakgrund av RISE tidigare arbete i att understödja såväl skolhuvudmän som Skolverket i det pågående arbetet att införa programmering i skolan, och att arbeta brett med skolans digitalisering. På kort tid har RISE tagit fram en nätbaserad utbildning där handledare finns tillgängliga för deltagarna under kursens gång.

– Programmering är också ett hantverk, och att få testa, pröva, experimentera och utforska är en viktig del av lärandet, också för de lärare som ska utbildas. Därför säkerställer vi att deltagarna i utbildningen har kontinuerlig tillgång till våra forskare som handleder och coachar, säger Carl Heath, senior forskare och chef för RISE Digitalisering och Lärande.

Utbildningen pågår i 10 veckor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>