Hem NYHETER Skolon och prisade tjänsten Lexplore inleder samarbete

Skolon och prisade tjänsten Lexplore inleder samarbete

Publicerat av: Redaktionen

​Flerfaldigt prisade tjänsten för att mäta elevers läsförmåga med hjälp av eyetracking och AI, Lexplore, ingår nu i samarbete med Skolon och blir under 2020 tillgängligt i plattformen som samlar Sveriges bästa digitala verktyg och lärresurser på ett ställe.

Lexplore utvecklar den tjänst som med hjälp av ögonrörelseinspelningar kan mäta elevers läsförmåga på bara några minuter.

Skolon och prisade tjänsten Lexplore inleder samarbete

Eleverna läser två korta texter på en skärm, ögonrörelserna spelas in och resultaten levereras till skolorna bara någon minut senare.

Syftet är att avlasta lärarna, samt analysera läsförmågan hos alla elever för att på tidigt stadie upptäcka läs- och skrivsvårigheter. Därmed blir det möjligt att kunna ge stödinsatser i god tid och också erbjuda skolor och kommuner en fullständig översikt över elevernas läsförmåga.

Analysen presenteras i en resultatrapport på individ-, klass-, skol- och organisationsnivå.

Detta ger lärare, specialpedagoger och skolledare en tydlig överblick över elevens läsförmåga, vilket sedan kan jämföras med generell läsförmåga i klassen och på nationell nivå.

– Lexplore är en tjänst som är helt unik i sitt slag och vi är mycket glada över att vi nu ingått i samarbete. Lexplore har samma grundsyn som oss – att alla ska kunna vara med och lära i klassrummet och utifrån sina förmågor. Lexplore är en tjänst som verkligen bidrar till att göra skillnad, både i och utanför klassrummets väggar, berättar Lisa Holmberg, partneransvarig på Skolon.

Samarbetet innebär att Lexplore blir tillgängligt i Skolons plattform med över 2500 digitala lärresurser samlade på ett ställe för lärare och elever. Integrationsarbetet mellan tjänsterna beräknas vara klart under 2020.

– Vi ser verkligen fram emot samarbetet med Skolon, vilket för oss innebär en ännu större möjlighet att nå ut till nya och befintliga användare, få dem att arbeta på ett smidigare sätt med sina digitala lärresurser och därmed bidra till att förenkla hur användarna använder digitaliseringens potential i undervisningen, avslutar Bo Kristoffersson, Nordenchef på Lexplore.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>