Hem Politik Stärkta bibliotek i hela landet

Stärkta bibliotek i hela landet

Publicerat av: Redaktionen

Kulturrådet har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en treårig satsning för att stärka biblioteksverksamheten i Sverige.

Under perioden 2018–2020 får Kulturrådet 225 miljoner kronor per år att fördela.

Stärkta bibliotek i hela landet

Satsningen går under namnet Stärkta bibliotek i hela landet och syftar till att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet.

– Regeringens satsning visar på bibliotekens viktiga roll som demokratisk mötesplats och nav för läs- och språkutveckling, kunskap och information. Tanken är att bidragen ska utjämna ojämlikheter och lägga grunden för en långsiktigt stärkt biblioteksverksamhet i hela landet, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef på Kulturrådet.

I regeringens budgetproposition för 2018 finns en tydlig ambition att stärka kulturen, bland annat genom satsningar på bibliotek och kulturskolor. 250 miljoner kronor avsätts årligen för att öka bibliotekens utbud och tillgänglighet. 25 miljoner kronor går till läs- och litteraturfrämjande insatser inom kultursamverkansmodellen

Läs mer

Under 2018 äger två ansökningsomgångar rum – en på våren och en på hösten. Riktlinjer för ansökningar och information om prioriteringar meddelas i februari. Ansökningsperioder: 15 mars–12 april och 14 augusti–11 september.

Bidragsfördelningen utgår från verksamhetsområden och målgrupper som prioriteras i bibliotekslagen och inom ramen för denna stödja insatser utifrån sökande kommuners behov. Stärkta bibliotek i hela landet genomförs i samarbete med Kungliga biblioteket och tar hänsyn till den nationella biblioteksstrategin som är under arbete.

Information om den nya bibliotekssatsningen publiceras löpande på Kulturrådets webbplats och sociala medier. Den 16 februari arrangerar Kulturrådet ett webbinarium där satsningen Stärkta bibliotek i hela landet presenteras. Webbinariet spelas in så det går att titta på i efterhand.

I samband med det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna presenterar Kulturrådet seminariet Stärkta bibliotek i hela landet den 8 februari.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>