Svenska elever sätter nytt återvinningsrekord
Hem PEDAGOGSNACK Svenska elever sätter nytt återvinningsrekord

Svenska elever sätter nytt återvinningsrekord

Publicerat av: Redaktionen

Lisa 5 år återvinner dubbelt så bra som resten av Sverige.

Svenska elever sätter nytt återvinningsrekord

Idag presenteras vinnarna av Kartongmatchen 2020/21, som i år har nått den högsta återvinningsgraden i tävlingens historia.

Mellan maj 2020 och mars 2021 har närmare 22 000 skol- och förskolebarn tävlat för att öka återvinningen av dryckeskartonger. Tävlingen anordnas av Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF för att öka kunskap och engagemang bland unga om miljö, hållbarhet och återvinning.

I Sverige samlas ungefär varannan dryckeskartong in till återvinning – en siffra som Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak vill öka genom skoltävlingen Kartongmatchen. Sedan 2012 har närmare 270 000 barn deltagit i tävlingen som pågår samtidigt i både Sverige och Finland. I år uppnådde de klasser som deltog den högsta återvinningsgraden någonsin i Kartongmatchens nu 9-åriga historia. De svenska eleverna klarade en återvinningsgrad på hela 90 procent, det är nästan dubbelt så mycket som Sverige i stort. Vinnarna av årets Kartongmatchen är Vågens förskola i Luleå, Lindboskolan i Hallstahammar och Sandåkerskolan i Häljarp.

– Återvinna gör man bara. Det är lätt och kul! Då är man snäll och snäll vill man vara, säger ett av förskolebarnen, Lisa, 5 år.

Pedagogerna som har deltagit i tävlingen har tillsammans med sina förskolebarn och elever tagit sig an uppdraget med stor kreativitet och entusiasm. Det nya återvinningsrekordet är ett tydligt bevis på att det går att öka återvinningen genom att inspirera, sprida kunskap och skapa engagemang.

– Kartongmatchen är ett projekt där vi vill sprida kunskap om återvinning på ett lekfullt sätt. Det tror jag är viktigt för att öka motivation och engagemang bland både barn och vuxna. Tävlingsbidragen visar tydligt att barnen finner stor glädje i att göra goda val för miljön. Här har vi vuxna säkert en del att lära, säger Helena Lindh, projektledare för Kartongmatchen på Tetra Pak.

Returfiber från kartong kan återvinnas flera gånger om i olika pappersprodukter och projektet vill visa hur viktiga använda kartongförpackningar är som råvara för nya produkter.

– Att återvinna är ett enkelt sätt att minska vår klimatpåverkan och gör att vi använder naturresurser på ett mer hållbart sätt. Genom Kartongmatchen engagerar Tetra Pak och WWF nästa generation att tidigt börja hushålla med jordens resurser, säger Peter Westman, tf generalsekreterare på WWF.

Vinnare i Kartongmatchen 2020/21 utsedda genom lottning bland de som deltagit och klarat tävlingens tre obligatoriska matcher:

  • Vinnare Förskola: Vågens förskola, avdelning Skäret, Luleå
  • Vinnare Åk F-3: Lindboskolan, klass 1B, Hallstahammar
  • Vinnare Åk 4-6: Sandåkerskolan, klass 6-3, Häljarp

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>