Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare 2022
Hem UNDERSÖKNING Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare

Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare

Publicerat av: Redaktionen

Nu är det dags igen!

utbildning.se har ännu en gång undersökt vilka de 15 hetaste kompetenserna för lärare är just nu.

Över 1 300 annonser har granskats. Är du läraren alla arbetsgivare drömmer om?

Många skolor har bedrivit undervisning på distans och det har krävt ett mer strukturerat arbetssätt från lärarna. Förra året var kompetensen strukturerad på plats 15 – i år toppar den listan. Strukturerad har bland annat puttat ner lärarlegitimation till en tredje plats –  en kompetens som tidigare år har varit en stor favorit. Tillsammans med strukturerad är det kompetenserna i topp tre som skiljer sig mest från förra året. Längre ner i listan kan vi se många likheter mellan 2022 och 2021.

På årets lista har kompetenserna självsäker, inspirerande, problemlösare och social tagit sig in och ersatt nyfiken, trygg, kreativ och ledarskapsförmåga. Intressant är att både nyfiken och trygg fanns med i topp tre förra året, men i år hittar vi dem inte ens i topp 15.

Topplista – De 15 hetaste kompetenserna för lärare 2022

1. Strukturerad  37,3 %
2. Självsäker  28,0 %
3. Lärarlegitimation  26,1 %
4. Nyfiken  24,9 %
5. Pedagogisk  19,9 %
6. Flexibel  18,6 %
7. Positiv  17,0 %
8. Driven  16,8 %
9. Ansvarsfull  15,2 %
10. Lyhörd  14,6 %
11. Samarbetsvillig  11,1 %
12. Inspirerande  9,2 %
13. Problemlösare  8,3 %
14. Social  6,9 %
15. Självständig  5,6 %

Arbetsmarknad för lärare

Precis som när vi genomförde undersökningen förra året visar Arbetsförmedlingen goda jobbmöjligheter för lärare, både på kort och lång sikt. Oavsett om du är lärare på grundskolan eller gymnasiet finns det stora möjligheter till jobb direkt efter avklarad utbildning. Du behöver inte heller oroa dig över att tvingas flytta eller pendla eftersom de goda jobbutsikterna sträcker sig över hela landet.

Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare 2022Lönen för lärare skiljer sig beroende på hur mycket ansvar du har på arbetsplatsen, antal elever du ansvarar för och vilken årskurs du lär ut i. Det skiljer sig också lönemässigt mellan lärare i den privata och offentliga sektorn, där lärare i den privata sektorn har en högre genomsnittslön.

Medellönen för grundskollärare är 36 200 kronor och för gymnasielärare 37 400 kronor.

Heta kompetenser

På utbildning.se utför vi varje år en serie arbetsmarknadsundersökningar för att se vilka kompetenser arbetsgivare letar efter inom olika yrken och yrkeskategorier. Vi har valt att kalla denna serie för heta kompetenser. Målet med serien är att du enkelt ska kunna hitta vilka egenskaper och förmågor arbetsgivare letar efter idag. Vi uppdaterar heta kompetenser kontinuerligt för att informationen ska vara aktuell för dagens arbetssökande. Nu har vi igen kartlagt de 15 hetaste kompetenserna inom läraryrket, en topplista baserat på 3 697 jobb rörande lärare i yrkesämnen, grundskollärare, gymnasielärare, speciallärare och specialpedagoger.

Kolla in vår serie heta kompetenser, och se om du är personen arbetsgivare letar efter!

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>