Hem NYHETER Utbytesstudenten Sergey mottar pris på Utrikesdepartementet

Utbytesstudenten Sergey mottar pris på Utrikesdepartementet

Publicerat av: Redaktionen

Sergey Redyuk, som läser masterprogrammet Data Science vid Högskolan i Skövde, har utsetts till årets Global Swede-stipendiat.

Nu har han mottagit priset under en ceremoni på Utrikesdepartementet.

Utbytesstudenten Sergey mottar pris på Utrikesdepartementet

Sergey Redyuk tar emot diplomet från Camilla Mellander, chef för Enheten för främjande och hållbart företagande, på Utrikesdepartementet. Foto: Per E Karlsson, Regeringskansliet.

Det är åttonde året som priset delas ut av Utrikesdepartementet, i samarbete med Svenska institutet. Diplom delades ut till ett 20-tal studenter från 17 länder runt om i världen.

Studenterna har utmärkt sig inom områden nära relaterade till innovation och entreprenörskap och visat att de är goda representanter för sitt eget land såväl som för Sverige.

”En motivationshöjare”

En av pristagarna är Högskolan i Skövdes ryske utbytesstudent Sergey Redyuk. Av nomineringen framgår, bland annat, att Sergey får priset för sin ”aldrig sinande optimism” som han delat med sig av under sin tid i Skövde.

– Priset är verkligen en motivationshöjare! Och en bekräftelse på att jag är på rätt väg. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra studenter till att lämna sina bekvämlighetszoner och söka sig till nya äventyr, som jag själv. Min pappa brukar alltid säga att det är bortkastat att säga nej till något om du aldrig har provat. Jag tror att den attityden smittat av sig till mig, och hjälpt mig att vinna det här priset, säger Sergey Redyuk.

”Skövde är en härlig stad att leva och studera i”

Att det blev just Skövde har Sergey inte behövt ångra.

– Det har varit spännande och kul. Jag har kommit i kontakt med ny kultur, kontakter och projekt som vidgat mina vyer. Och viktigast av allt: jag har träffat nya vänner som hjälpt mig längs vägen. Det är jag evigt tacksam för, säger Sergey och fortsätter:

– Skövde, som stad, har flera sidor, som kompletterar varandra. Den har både en liten stads fördelar, med nära till det mesta, inte minst naturen – samtidigt som den är fylld av smarta, och prestigelösa människor som gör att häftiga idéer kan bli till verklighet. Sammantaget gör det Skövde till en stad som är härlig att leva och studera i.

Under diplomutdelningen och ceremonin på Utrikesdepartementet riktade sig också EU- och handelsminister Ann Linde, direkt till pristagarna:

– Vi måste alla jobba tillsammans för att besegra de nya utmaningarna som vi möter. Nu, mer än någonsin, behöver vi vara vaksamma och skydda demokratiska värderingar. Upplysta, vidsynta unga kvinnor och män – som ni – är avgörande för att det ska lyckas, sa Ann Linde under ceremonin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>