Hem NYHETER Ytterligare hundra nya kurser redan i år

Ytterligare hundra nya kurser redan i år

Publicerat av: Redaktionen

Den tillfälliga satsningen på yrkeshögskolan (YH) har gett Myndigheten för yrkeshögskolan möjlighet att idag bevilja 107 nya kurser.

Det ger plats för ytterligare 3600 studerande redan i höst.

I april presenterades resultatet i den första ansökningsomgången någonsin beträffande kurser och kurspaket inom yrkeshögskolan, det som också kallats korta utbildningar. Då beviljades 101 kurser och kurspaket. Regeringens satsning för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet gav Myndigheten för yrkeshögskolan möjligheten att mindre än en månad senare utlysa ännu en ansökningsomgång för att göra det möjligt för fler att studera på en YH-kurs redan i år.

Ytterligare hundra nya kurser redan i år

– Yrkeshögskolorna runt om i landet har gjort ett fantastiskt jobb att på kort tid och under rådande pandemi ta fram de här kurserna. Vi är övertygade om att de nya YH-kurserna kommer att bli ett välkommet tillskott för både studerande och arbetsliv, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Förra veckan beviljade myndigheten 5 000 platser på yrkeshögskolans befintliga utbildningar och idag presenteras vilka nya kurser som ges möjlighet att starta i år.

Nytt flexibelt koncept för kompetensutveckling

Kurserna ska stärka möjligheten till kompetensutveckling och omställning och bidra till att yrkeshögskolan blir ett tydligt verktyg i det livslånga lärandet.

– Kurserna riktar sig till dem som behöver förnya sin kompetens för att behålla sitt arbete, men även för att gå vidare till nya mer avancerade arbetsuppgifter. Samtidigt svarar de mot arbetslivets behov av fördjupad, breddad och förnyad kompetens, säger Thomas Persson.

Kurserna är flexibla när det kommer till studieform och studietakt. De är dessutom olika långa, bland de beviljade utbildningarna finns allt från de som motsvarar två till 18 veckors studier.

De utbildningar som beviljas idag måste påbörjas och avslutas under 2020.

Prioriterat branscher som påverkats av pandemin

Intresset från arbetsliv och utbildningsanordnare har varit mycket stort och myndigheten tog under två veckor i maj emot 333 ansökningar från 70 anordnare/yrkeshögskolor. I handläggningen av dessa har bland annat ansökningar inom branscher som i hög utsträckning påverkats av coronapandemin prioriterats.

De nya kurserna kommer att stärka kompetensen inom bland annat digitala event, hållbar digital transformation och revenue management inom besöksbranschen, mikrobiologi, vårdhygien och smittskydd, palliativ vård och vårdfilosofi, psykisk ohälsa och suicidprevention, logistik och e-handelslösningar, industriella processer och dataanalys.

Ekonomi, administration och försäljning är det utbildningsområde som fått flest ansökningar beviljade. Dagens beslut innebär 27 nya kurser och över 1000 nya platser inom området.

Tillsammans med tidigare fattade beslut omfattar satsningen på kurser och kurspaket inom yrkeshögskolan totalt 99 miljoner kronor och plats åt 6300 studerande i år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>