Hem FORSKNING ​Nethouse och HoloEd-projektet – en av tre finalister vid Microsofts Partner Inspiration Day

​Nethouse och HoloEd-projektet – en av tre finalister vid Microsofts Partner Inspiration Day

Publicerat av: Redaktionen

HoloEd, en innovativ lösning som bidrar till ökat mervärde för elever, skola och samhälle

IT- och managementbolaget Nethouse, utsågs nyligen till en av tre finalister, för bästa innovativa lösning.

Detta skedde i samband med Microsofts Partner Inspiration Day i Stockholm Waterfront Congress Centre. Partner Inspiration Day är ett event för Microsofts partnerbolag, fylld av inspirerande föreläsningar och nätverkande, men också framtidsspaningar och nästa steg i tekniken. Utöver det delas ett antal välförtjänta priser ut, inom ett antal kategorier.

Hur kommer det sig att Nethouse och HoloEd blev nominerade?

​Nethouse och HoloEd-projektet – en av tre finalister vid Microsofts Partner Inspiration Day

Joao Stoltz, VD vid Nethouse. Bild: Nethouse

Lösningen som Nethouse har blivit nominerad med är HoloEd-projektet, där man undersöker hur Augmented Reality kan användas för att utveckla nya former av distanslärande i skolan.

Många skolor kämpar med barn som av olika anledningar har en problematisk frånvaronivå och det kan vara väldigt svårt att få tillbaka dem till klassrummet.

Det kan gälla både elever som är hemma på grund av längre sjukdom eller de som inte går i skolan på grund av sociala orsaker. Många barn och familjer är drabbade.

Målet är att ge elever som har svårt att delta i den ordinarie undervisningen ökade möjligheter att vara med.

– Vi på Nethouse känner en stolthet för det vi gör och arbetet med HoloEd innebar en avancerad lösning, där vi hade kunskaperna som krävdes för att ta produkten vidare, rätt uppdrag för oss helt enkelt, berättar Joao Stoltz, vd vid Nethouse. Vi ansåg att projektet innehöll starka komponenter som kunde ge ett ökat mervärde för samhället på bred basis, inte enbart för företagen, fortsätter Joao.

Nethouse grundvärderingar handlar om att hjälpa andra företag i deras arbete med att ge avtryck på och ta ansvar för världen. Joao berättar att Nethouse fysiska placering vid Alfred Nobel Science Park i Karlskoga starkt bidrog till detta samarbetsprojekt. Att finnas i samma miljö, att ha öron och ögon öppna, att föra en kontinuerlig dialog ökar möjligheterna att fånga upp angenäma utmaningar som HoloEd-projektet menar Joao.

Vad tror du att Microsoft får ut av ordna Partner Inspiration day?

– Min uppfattning är att Microsoft jobbar B2B, helst genom sina partners, då de själva enbart levererar standardlösningar. Det är helt enkelt partnerföretagen som skapar och levererar skräddarsydda lösningar baserade på Microsofts teknologi, säger Joao.

För att uppmärksamma partnerföretagen och lyfta det arbete som de gör och har gjort, delar Microsoft ut priser inom ett flertal kategorier. Den här aktiviteten kopplar direkt till företagets målsättningar att lyfta sin teknologi genom partnerföretagen.

– HoloEd innebär en innovativ användning av Microsofts produkt HoloLens, där man använder sig av tekniken Augmented Reality (AR). I första läget handlar det om att digitalisera skolan och underlätta för en viss typ av elevs räkning. Nästa steg kan vara att hitta former för distansutbildning på flera andra nivåer. HoloEd är lätt att ta till sig och vi ser att vi kan få in den i andra grupper, säger Joao.

Hur ser framtiden för HoloEd ut?

Resultatet av förstudien är mycket positiv och nu förbereds fortsättningen, HoloEd2. HoloEd-projektet har varit ett samarbete mellan Nethouse, Karlskoga kommun och Alfred Nobel Science Park. Inför en fortsättning är även Saab Dynamics och Microsoft potentiella partners Hur projektet eventuellt löper vidare hänger på fortsatt finansiering och engagemang från starka parter inom näringslivet.

Joao poängterar att tekniken ännu inte är riktigt klar, men att man med enkla saker kan uppnå stor effekt. Genom tekniken i HoloEd ska eleven kunna sitta hemma i sin trygga miljö och ändå ta del av undervisningen i skolan. Resultatet blir att eleven kan hänga med i skolundervisningen och på så sätt skapa bättre förutsättningar att kunna återgå till skolundervisningen på plats. I dagsläget kan HoloEd spela en avgörande roll för de barn som av olika anledningar inte går till skolan.

– Den största utmaningen framöver är finansieringen av HoloEd. Ett alternativ kan vara att skapa ett företag av produkten och sälja till skolan. Svårigheterna ligger i att hitta ett eller flera företag som har intresse av detta, då nuvarande partners inte ser det som sin uppgift att starta bolag. Projektets fortsättning är inte bara beroende av finansiella medel från företag, utan här spelar regionen en stor och kanske avgörande roll. Möjligheterna är enorma och tekniken börjar nu bli så pass mogen och prisvärd att den borde vara intressant för såväl näringsliv som region, är avslutar Joao.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>