Kan programmering vara kul? Ja!
Tekniska museets färgsprakande minibuss har besökt mellanstadieskolor i utsatta områden i Stockholm under hela våren för att stärka den digitala kompetensen.
Nu finns vi på plats under Järvaveckan för att politiker och besökare i alla åldrar ska kunna ta del av det uppmärksammade integrationsprojektet Maker Tour – Programmering i skolan.
”Järvaveckan är en mötesplats för alla som arbetar med frågor som integration, mångfald, social hållbarhet och jämställdhet. Vi är därför glada att kunna tillgängliggöra vårt projekt Maker Tour – Programmering i skolan. Besökarna får prova på olika skapande aktiviteter inom teknik och programmering”, säger Maria Olsson, projektledare för Maker Tour på Tekniska museet.
Plats: Spånga IP, Solhems hagväg 2
Datum: Maker Tour – Programmering i skolan är på plats 9–15 juni
Öppettider: Kl. 15:30–20:00
Detta händer!
”Budskapsskulptur”, ”Binära pärlarmband” och ”Programmering unplugged” – varje dag sker olika spännande aktiviteter i anslutning till programmeringsbussen som är öppna för alla besökare. Politiker med ansvar för skola och integration har dessutom bjudits in för att få en presentation av projektet. Projektledare Maria Olsson från Tekniska museet deltar även i ett seminarium som arrangeras av Tillväxtverket 13 juni kl. 18.00 – 18.45: ”Jobbresan börjar i klassrummet”. Övriga deltagare är Filmon Tumizghi från Tillväxtverket, Amir Sajadi från Järvaskolan, Amelie von Zweigbergk från Teknikföretagen och Christine Sundberg Carendi från Swedish Science Centers.
75 000 teknikutbildade kommer att saknas 2035
Genom projektet hoppas Tekniska museet bidra till att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning och innovationskraft inom teknik och programmering. Det framtida behovet av teknisk och digital kompetens är stort. År 2035 kommer det att saknas 75 000 teknikutbildade i Sverige.[1] Teknisk och digital kunskap är en demokratisk rättighet. Men idag rekryteras elever till teknikutbildningar bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver utbildas inom teknik – från hela samhället.
”Möjligheterna till en jämlik utbildning ska inte hänga på var man bor. Genom Maker Tour – Programmering i skolan vill vi stimulera mellanstadieelever i Storstockholms utsatta områden att upptäcka teknik och programmering. Vi lär ut och inspirerar både elever och lärare – helt kostnadsfritt”, berättar Maria Olsson.
Projektet är finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ett integrationsprojekt och pågår mellan 2017 och 2020.