Hem NYHETER Branschrapport 2020: marknadsöversikt och branschbarometer över svensk edtech – en bransch mitt i stormens öga

Branschrapport 2020: marknadsöversikt och branschbarometer över svensk edtech – en bransch mitt i stormens öga

Publicerat av: Redaktionen

Mitt under coronakrisens skolstängningar släpper vi, branschen för utbildningsteknologi, vår första branschrapport med en kartläggning över vad edtech omsätter på den svenska marknaden, ett omdebatterat ämne i det offentliga samtalet.

Rapporten omfattar även en branschbarometer där företagens syn på framtiden och de behov man ser för en effektiv digitalisering av skola lyfts.

Vi vill att rapporten ska bidra till ett mer faktabaserat samtal om kostnader för it i skolan och slå hål på myter

Branschrapport 2020: marknadsöversikt och branschbarometer över svensk edtech - en bransch mitt i stormens öga

Debatten om “it i skolan” har i alldeles för hög grad präglats av okunskap, både kring vad den omsätter och hur de lösningar som levereras till skolor kan användas effektivt. Samtalet har präglats av föreställningar om branschen som i flera delar inte stämmer helt enkelt, säger Jannie Jepessen, branschorganisationens vd i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att den här rapporten ska bidra till ett mer faktabaserat samtal och slå hål på några av de myter som ibland alldeles för lättvindigt används i debatten. Läs hela pressmeddelandet här.

Kommunernas köpkraft oroar- likvärdigheten står på spel

En oro hos leverantörerna som sticker ut är just kommunernas köpkraft, där prognosen i coronans kölvatten blivit ännu sämre. Coronakrisen har visat att vi, i internationell jämförelse, varit väl rustade i Sverige med god tillgång till verktyg och kompetens, med robusta system som klarat det extrema trycket, men krisen har också visat att likvärdigheten har stora brister. Skillnaderna mellan de som har och de som inte har, har ökat.

Nedslag i vad rapporten visar om branschen

  • I förhållande till den stora användarbasen, är edtechbranschen en liten, men bred bransch. Här finns leverantörer av allt från datorer och annan hårdvara till tjänster för all sorts skoladministration till läromedel till appar för specifika moment inom enskilda ämnen.
  • Branschen består huvudsakligen av små företag. En klar majoritet av medlemsföretagen omsätter under 15 miljoner per år och sex av tio medlemsföretag har färre än tio anställda.
  • Det är en optimistisk bransch, som ser signaler på en ökad digital mognad hos kunderna. Men den offentliga marknaden är prispressad, med en del osund konkurrens från offentliga aktörer, föråldrad teknik och okunskap som står i vägen för en fri och sund marknad, där tillväxt är en förutsättning för utveckling och innovation.
  • Branschen tog ett stort ansvar och stärkte upp sin kapacitet för att möta den enorma ökningen av såväl befintliga som helt nya användare när coronakrisen kom, och täckte på så vis upp för den bristande likvärdighet som råder på skolorna gällande tillgång till digitala verktyg och läromedel. Och det utan ökade intäkter.

Fem aspekter påverkar framtida utveckling

Rapporten lyfter fem aspekter som påverkar hur man framöver kan ta tillvara på digitaliseringens möjligheter och behov vi ser kopplat till dessa: skolors föråldrade teknik, den strategiska kompetensen, kommunernas ekonomi, den osunda konkurrensen samt erfarenheterna från coronapandemin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>