Hem NYHETER Det döljer sig bakom krångliga IT-titlar

Det döljer sig bakom krångliga IT-titlar

Publicerat av: Redaktionen

IT-branschen skriker efter specialistkompetens samtidigt som jobbtitlarna ofta är avancerade och svårbegripliga, särskilt för den som ska välja utbildning.

Det kan i sin tur leda till att utbildningsplatserna inte fylls ordentligt. Rekryteringsföretaget Hays har därför sammanställt en guide över några vanliga IT-titlar och vad de faktiskt innebär.

I takt med att världen blir mer och mer digitaliserad växer behovet av specialister inom IT. För den som vill satsa på branschen kan det dock vara svårt att veta vad en frontend developer eller integrationsarkitekt faktiskt gör i praktiken.

– Sverige har fortsatt stora utmaningar i att matcha efterfrågan på arbetsmarknaden med rätt kompetens, framför allt inom IT men också andra branscher som verkstadsindustri och life science.

Den digitala utvecklingen går så snabbt att utbildningarna har svårt att hinna med och långa komplicerade jobbtitlar gör det ännu svårare, säger Johan Alsén, vd för rekryteringsföretaget Hays.

Så vad döljer sig egentligen bakom de krångliga IT-titlarna? Här kommer svaret:

Det döljer sig bakom krångliga IT-titlar

Front-End Developer ”designexperten” Front-end webbutveckling innebär att konvertera data till grafiskt gränssnitt och design och funktioner som underlättar för den som exempelvis besöker en e-handelssajt. Passar dig som gillar HTML, Javascript och andra kodspråk och samtidigt har en konstnärlig ådra!

Integrationsarkitekt ”koordinatorn” I rollen som integrationsarkitekt ansvarar du för att planera, genomföra och förvalta design och arkitektur av olika IT-lösningar inom ett företag.

Det kan vara allt från intranät till lönesystem och CRM-system. Du behöver kort sagt vara bra på att få ihop många olika delar och vara en länk mellan medarbetare och avdelningar i företaget.

Fullstackutvecklare ”databranschens tusenkonstnärer” Fullstackutvecklaren är en sorts mjukvaruutvecklare som har ett brett kunnande inom mjukvaruutveckling. Dessa metoder kan bland annat vara allt från framtagning av användargränssnitt till att skapa och använda databasstrukturer såväl som att förstå och tillgodose kundens behov och önskemål.

Cloud Engineer ”molngurun” En Cloud Engineer är specialist på att hjälpa företag att migrera till molntjänster, samt även förvalta tjänsterna som ligger där. Det finns en rad olika molntjänster så som Microsoft Azure, Office 365, WMWare osv. Företag som anställer Cloud Engineer´s är organisationer som använder sig av molntjänster eller planerar att flytta till molnet.

Robotic Process Automation (RPA)-utvecklare ”Robotexperten” I framtiden kommer ännu fler arbetsuppgifter att utföras av robotar enligt olika prognoser. Som ”robotutecklare” skapar och förbättrar du robotar som används för att automatisera uppgifter som  annars skulle utföras manuellt av kontors- eller fabrikspersonal. Det kretsar kring upprepande och vardagligt arbete som inte kräver specifika mänskliga egenskaper utan därmed kan skötas av maskiner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>