Elever är med och utformar nya Stavsborgsskolan i Nacka
Hem KOMMUNER Elever är med och utformar Stavsborgsskolan i Nacka

Elever är med och utformar Stavsborgsskolan i Nacka

Publicerat av: Redaktionen

Eleverna på Stavsborgsskolan i Älta är med och utformar sin nya skola.

De har designat om stenplattorna från den gamla skolgården och den 19–20 december kommer de att arbeta med att ge nytt liv åt en gammal ek som tidigare fanns på skolområdet.

Innan den gamla skolan revs gjorde fastighetsägaren Hemsö tillsammans med designbyrån Torstensson Art & Design en inventering över vad som kunde återanvändas. Man tog bland annat till vara på bokstäverna ovan entrén, krokar, metallstänger och takplåt. Den gamla stenläggningen sparades också och en nedsågad ek som inte längre kunde stå kvar på skolgården.

Elever är med och utformar nya Stavsborgsskolan i Nacka

Elever på Stavsborgsskolan tar fram motiv till gamla stenplattor som ska återanvändas på den nya skolans gård.

Trots att det var osäkert om det gick att göra en redesign av de gamla stenplattorna bestämde man sig för att göra ett försök och att låta eleverna ta fram de nya motiven. Allt föll väl ut, elevernas bilder visade sig vara fullt möjliga att skära ut i plattorna och de kommer alltså nu att pryda den nya skolgården.

Den 19–20 december är det dags för nästa projekt som eleverna ska få medverka i. Då kommer alla elever i sex klasser i årskurs 8 att få ta fram olika budskap under ledning av Poesifabriken.

Budskapen ska sedan skäras in i stammen på den ek som tidigare fanns utanför den gamla skolan. När allt är klart ska trädet åter resas på den nya skolgården.

– Det är otroligt roligt och viktigt att eleverna får vara med och påverka. Det stärker dem och bidrar till stolthet och gör sannolikt också att eleverna blir mer rädda om sin skolmiljö. Deras bidrag blir ett avtryck som kommer att leva kvar i många år framåt, säger Dennis Samuelsson Serwadda, biträdande rektor på Stavsborgsskolan.

Eleverna har inte bara involverats i skolans utsmyckning. Stiftelsen Friends har på uppdrag av Peab också intervjuat elever för att ta reda på var i skolmiljön de känner sig otrygga. Resultatet av undersökningen har stämts av mot den planerade utformningen av skolan.

Den nya skolan och elevernas utsmyckning kommer att invigas hösten 2023.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>