Elever tog första spadtaget för sin nya skola
Hem NYHETER Elever tog första spadtaget för sin nya skola

Elever tog första spadtaget för sin nya skola

Publicerat av: Redaktionen

Elever som själva ska gå på den nya högstadieskola som ska byggas i Lundby tog första spadtaget på onsdagen.

Projektet förstärker stadsdelen med kulturskola, grundsärskola och två fullstora sporthallar. Den fina aulan från Lundby gymnasium bevaras.

Det är lokalförvaltningen i Göteborgs Stad som är byggherre för projektet vars investering landar på cirka en halv miljard. Grundskoleförvaltningen som är beställare får då en modern skola för årskurs 7-9 med plats för 630 elever samt grundsärskola för 20 elever och kulturskola.

Det lokala föreningslivet kan hyra halltider i de fullstora sporthallar som ska byggas åt idrotts- och föreningsförvaltningen. Med den stadsutveckling som Hisingen står inför med tiotusentals nya bostäder, blir Lundby ett idrottsnav med simhall och fotbollsarena tvärsöver vägen och en hockeyanläggning i närheten.

Beräknas stå färdig 2023

Bygget av Lundbyskolan, som har inletts med markförberedande arbeten som pålning, kommer att pågå under drygt två år. Om allt går som det ska, planeras skolan stå färdig i slutet av 2023.

– Vi fick uppdraget 2016 och har samarbetat över förvaltningsgränserna att planera för en skola som inte bara är en skola, utan en öppen arena som är bemannad mellan klockan 7 och 23. På dagtid är det undervisning och på kvällar och helger blir det konserter, träning, cuper och evenemang, säger lokalförvaltningens projektledare Anders Wictorin.

Eleverna från Svartedalsskolan och Ryaskolan som tog första spadtaget intygade att de har höga förväntningar på nya skolan.

– Vi ser verkligen fram emot att börja på den!

Mötesplats för unga

Johanna Pettersson, utbildningschef på Hisingen vände sig till eleverna i sitt tal:

-Lundbyskolan kommer var en mötesplats för skola, kultur och idrott. Här kommer elever och unga mötas, både i skolan och på fritiden. Här kan vi ge elever en undervisning av hög kvalitet, en spännande lärmiljö och meningsfull fritid, sade hon.

Andréas Forsberg, utvecklingsledare på grundskoleförvaltningen berättade hur skolan fått sitt namn:

– Vi tog experthjälp av elevrådet på Ryaskolan årskurs 4-6 som så småningom ska gå på det nya högstadiet. De gjorde ett gediget arbete med att titta på området för att hitta idéer till namn att skicka till namnberedningen. Blackebackeskolan, Aliceskolan efter Alice Bonthron, en känd pedagog som dog för snart hundra år sedan och som fått en gata uppkallad efter sig i Rambergsstaden, berättade Andréas.

Till slut kunde namnberedningen och elevrådet enas om ett namn med större geografisk anknytning – Lundbyskolan.

Muralmålning pryder byggplanket

Kulturskolan, som ska flytta in på Lundbyskolan har redan bidragit till utsmyckning av området. Under påsklovet gjorde de muralmålningar på det byggplank som omgärdar byggarbetsplatsen.

Lundbyskolan blir den andra i det partneringsamarbete som lokalförvaltningen inlett med byggföretaget Peab.

– Vi är glada och stolta över att bygga ännu en skola tillsammans med lokalförvaltningen. Nyligen byggde vi klart Glöstorpsskolan och därifrån tar vi med oss våra gemensamma erfarenheter, inte minst inom hållbarhet. Peab har lång och bred erfarenhet av att bygga skolor runt om i Norden och jag ser fram emot att välkomna eleverna till sin nya skola när vi är klara. Att bygga en skola är verkligen att bygga för framtiden, säger Ebba Birging, platschef på Peab.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>