Hem NYHETER Lärare saknar tid och kunskap för att lära ut programmering

Lärare saknar tid och kunskap för att lära ut programmering

Publicerat av: Redaktionen

Många lärare saknar utbildning i ämnet och har dessutom inte tid att pressa in programmering i ett redan fullspäckat schema.

Det kan vara anledningen till att platserna tog slut på bara några timmar när it-bolaget Telavox i samarbete med Nationalencyklopedin samt det prisbelönta barnboksinitiativet “Inga Ingenjör” bjöd lärare i Skåne på en programmeringsworkshop i höstas.

Lärare saknar tid och kunskap för att lära ut programmering

I april flyttades det populära konceptet till Stockholm, som genast blev fullbokat.

Hösten 2018 blev programmering en del av läroplanen. Majoriteten av lärarna, enligt en undersökning av Lärarnas Riksförbund , saknar utbildning i ämnet.

Därför har Nationalencyklopedin (NE) och Telavox i samarbete med “Inga Ingenjör” skapat en programmeringsworkshop som är skräddarsydd för pedagoger som undervisar i årskurs 2-6.

Workshopen gav deltagarna konkreta verktyg som kan praktiseras med eleverna redan dagen därpå.

– Vi hinner knappt lägga ut eventen på Facebook innan de blir fullbokade. Det tyder verkligen på att lärarna är i behov av mer fortbildning i ämnet.

Jag tycker det är beundransvärt att många vill delta på workshopen på sin fritid, säger Monica Linderoth, marknadschef för NE.

Finns det tid för programmering i skolan?

It-bolagen jublar över Skolverkets beslut men det finns fler orosmoln på himlen utöver att lärarna saknar utbildning i programmering. Lärarna vittnar om ett redan fullspäckat schema och frågan är hur mycket som kommer förverkligas när mycket annat måste prioriteras?

– Vi måste redan ta in en bisarr kunskapsmängd. Nu kommer ytterligare ett moment, något helt nytt som ska pressas in. Vi vet inte hur det ska gå till på grund av allt annat av allt annat som måste prioriteras. Risken är när man bara lägger på och lägger att det inte blir något av det till slut. Samtidigt förstår jag att programmering är viktigt och en stor del av framtiden, säger Peter Johansson, mellanstadielärare i Malmö.

Undersökning vittnar om lärarnas tidsbrist

Detta citat bekräftas av en enkätundersökning som skickades ut av NE där cirka 150 lärare svarade på om de hade fått tillräckligt med planeringstid för att kunna föra in det nya ämnet. Cirka 65 procent ansåg att de inte fått tillräckligt med planeringstid och 20 procent procent tyckte delvis att tiden räckte till, medan endast 10 procent svarade ja på de haft tid.

Kim Wictorin, PR- och Pressansvarig på Telavox, har även utfört tio kvalitativa intervjuer med lärare och rektorer vars resultat understödjer enkäten.

– Jag har intervjuat en hel del lärare för att få mer kunskap om deras vardag inför eventen och alla berättar de har en enorm arbetsbörda. De tycker programmering är bra, men har helt enkelt inte tid att prioritera detta när så mycket annat är akut. En bekymrad rektor sa det var svårt att vara en bra chef när så mycket olika saker landar i lärarnas knä samtidigt som något annat inte plockas bort, säger Kim.

Även workshopen som hölls på Stockholms universitet blev en succé där ett 60-tal lärare deltog efter arbetstid.

– Det bästa var att det var konkret och på lagom nivå. Jag kommer kunna ta det jag lärt mig här idag rakt in i klassrummet, säger Mariam Nury som utbildar sig till bland annat mattelärare och arbetar på Botkyrkaskolan.

– Av flera olika anledningar har jag varit skeptisk till införandet av programmering i läroplanen. Men jag är nyfiken på att lära mig mer och har också fått en lite annan bild efter ikväll. Materialet vi fått med oss är så konkret att vi kan ta med oss våra nya kunskaper till våra kollegor, och utbilda dem, säger Anna Lundström lärare på Värmdö – skärgårdsskola.

Skriande behov efter utvecklare

Denna verklighet är oroväckande för it-bolagens framväxt när det i dagsläget redan saknas 30 000 utvecklare i Sverige, en siffra som förutspås bara växa. Därför är det viktigt under workshoparna att informera lärarna om varför det är så betydelsefullt att tidigt kittla barnens intresse för kod.

– Barnen är uppväxta med digitaliseringen men det betyder inte att de vet hur det funkar bakom skärmen. De är bra på att konsumera och orientera sig på nätet. Vi behöver fler producenter och att fler ska kunna påverka och förstå tekniken som styr stora delar av vårt samhälle. Vi har därför sen 2016 haft mycket fokus på programmering där vi ser ett växande behov av mer kunskap, säger Andrea Pettersson, medgrundare av “Inga Ingenjör”.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>