Hem NYHETER Forskningspris till elev från Hagströmska Gymnasiet Falun

Forskningspris till elev från Hagströmska Gymnasiet Falun

Publicerat av: Redaktionen

Christoffer Eriksson, elev på Hagströmska Gymnasiet i Falun, mottog i vecka ett stipendium från Yale Science and Engineering Association för sitt forskningsbidrag i utställningen Unga Forskare 2019.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Forskningspris till elev från Hagströmska Gymnasiet Falun

Christoffer Eriksson från Hagströmska gymnasiet Falun fick stipendum vid utställningen Unga Forskare 2019

Christoffer Eriksson som läser årskurs 3 på det naturvetenskapliga programmet vid Hagströmska Gymnasiet i Falun belönades med ett stipendium från Yale Science and Engineering Association för sitt forskningsbidrag ”Optimal motvikt vid unilateral cykling för olika kadenser”.

Unilateral cykling är en träningsmetod där man cyklar med ett ben i taget. Det har undersökts tidigare och visat sig fördelaktigt i vissa situationer.

Då har både icke-motviktad och motviktad enbenscykling använts, men man har tidigare inte undersökt vilken vikt som är optimal.

I sitt arbete har Christoffer Eriksson systematiskt undersökt vilken motvikt som är optimal i olika avseenden.

Fördelen med motviktad unilateral cykling är att man kan skapa högre muskulär stress för samma kardiovaskulär stress. Detta är unikt och potentiellt väldigt användbart inom elitidrott och för hjärtsjuka. Elitcyklister skulle t.ex. kunna använda detta för att skapa bättre lokala anpassningar vilket i slutändan gör att de kan nyttja mer syre vilket är avgörande för prestationen. Hjärtsjuka kan träna sina ben för att klara av vardagen bättre utan att tära på sina hjärtan.

Användningsområdena är många. Att motvikta enbenscykling har biomekaniska fördelar för rehabiliterande och handikappade. Studien sammanfattar enligt Christoffer Eriksson något som kommer kunna användas och generera fördelar för många personer i dagens samhälle.

– Jag tycker det har varit fantastiskt roligt att se folks intresse för mitt gymnasiearbete vid Unga Forskare. Så vitt jag vet är mitt arbete något nytt, vilket gör det extra spännande. Att tilldelas priset från Yale Science and Engineering är givetvis en stor ära, säger Christoffer Eriksson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>