Lindholmens tekniska gymnasium, LTG, har nominerats till det prestigefulla Kasper Salin-priset 2020 för sin arkitektur.
Elever och lärare flyttade in i skolan lagom till höstterminen 2020.
Ur juryns motivering till nomineringen:
“Med ett uttryck som tydligt förmedlar byggnadens konstruktion skapas en öppen och tillåtande struktur. Kombinationen av betongbjälklag och grova träbalkar ger väl tilltagna våningshöjder och en arkitektur med förutsättningar att möta framtidens behov. Allt utom fasaden och den bärande konstruktionen kan ändras med enkla medel för att ge plats för annan verksamhet, som kontor, lättindustri eller kultur. Det visar på ett modernt förhållningssätt till byggande och pekar ut en riktning i omställningen till ett hållbart samhälle.”
Parkeringen blev skola
När entreprenören Betonmast satte spaden i det som tidigare varit en parkering i februari 2018, var det 25 år sedan det byggdes en gymnasieskola i Göteborg. Nu var behovet stort att samla de tekniska programmen på LTG i samma byggnad – och det behövdes verkligen lite speciella ritningar för att få till ämnesrum för teknik, el och energi, industriteknik, VVS och fastighetsprogrammet eller sjöfartsutbildningen.
På lokalförvaltningen var det Ulrika Videli som var projektansvarig för byggandet av LTG.
– Projektet har arbetat mycket för att balansera det arkitektoniska och de tekniska installationerna, vilket stundvis har varit ganska utmanande. Det har varit mycket god samverkan i projektet och jag tänker att det är den goda kulturen och allas goda vilja som har gjort att vi har kunnat leverera en arkitektonisk, kvalitativ och kostnadseffektiv produkt.
Ett landmärke
KUB Arkitekter vann uppdraget i en arkitekttävling. Förutom funktionella lokaler för utbildning, var ett krav att exteriören skulle ”gestaltas som ett landmärke och symbolisera nydaning och kompetens”.
Exteriören som utgörs av prefabricerade tegelfasader harmonierar med de omkringliggande gamla fabriksbyggnaderna, och det sågtandade taket för tankarna till industrilokaler. Taket har även solpaneler mot söder som tillsammans med geo-lager och andra klimattekniska system skapar en byggnad som levererar energi till sin omgivning.
Interiört härskar ljuset och rymden. Tekniska installationer som rör, elledningar och solpaneler är fullt synliga för att kunna användas att göra beräkningar i undervisningen.
Tidigare nominerad skola
Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett nytt svenskt byggnadsverk. Priset instiftades 1962 och har elva gånger delats ut till byggnader i Göteborg med omnejd. 2017 nominerades den S-formade Landamäreskolan i Biskopsgården till utmärkelsen. Vilken byggnad som vinner årets Kasper Salin-pris, presenteras på Arkitekturgalan den 25 mars.
LTG har även nominerats till Årets skol- eller förskolebyggnad, en utmärkelse som företaget Nohrcon står bakom. Röstningen är i full gång och vinnaren presenteras den 4 mars.