Hem KRÖNIKOR ”Hela staden känns som ett campus”

”Hela staden känns som ett campus”

Publicerat av: Redaktionen

Jag har stämt träff med några av Högskolan Västs studenter för att höra lite med dem hur de trivs med att plugga i Trollhättan.

Att de trivs med varandra är det ingen tvekan om. Sorlet jag hör när jag närmar mig dem är trivsamt och intensiv.

De har mycket att prata om även om de alla fyra studerar helt olika utbildningar. Det är lite så det är på Högskolan Väst – nära mellan utbildningarna.

”Hela staden känns som ett campus”Jag träffar Lovisa Gidstedt, 21 år, som pluggar till sjuksköterska, Oskar  Andersson, 26 år som läser systemutveckling, Wictor Holmberg, 23 år, som ska bli ämneslärare och Julia Junedahl, 25 år, som läser till lantmäteriingenjör.

Alla fyra har läst två eller tre år av sin utbildning och har lärt känna varandra framför allt genom Studentkåren. Det visar sig snart att ingen av dem är från Trollhättan utan har valt att flytta hit.

Vi samtalar inledningsvis kring hur det var den första tiden som helt ny i stan och hur det kändes då.

Lovisa: Jag bodde hemma första månaderna men helt plötsligt var man bara inne i det, studentlivet. Sedan hann jag inte åka hem på kvällarna för allt som jag ville vara med på hände då, så då flyttade jag hit.

Wictor: Jag kände verkligen inte någon. Det var helt blankt. Men jag deltog på Inslussningen som är de två första veckorna och tack vare den lärde jag känna många. Och nu känns det som jag har hela mitt liv här.

Julia: Jag ville mest bara bort från Stockholm. Det var bara kul att det var en mindre stad och att få utforska något nytt. Det är också väldigt blandat med folk i min klass – de kommer ifrån alltifrån Umeå till Karlskrona.

Oskar: Jag hade en kompis som börjat här året innan så han hade redan berättat för mig vad jag skulle göra och gett mig lite tips. Till exempel att vara med på Inslussningen. Jag tror det är viktigt att redan tidigt våga vara med på saker som ordnas. Om man ger lite av sig själv kan man få hundra gånger tillbaka. Sedan får man en fadder där som man kan be om hjälp eller fråga om saker.

Lovisa: Jag håller med. Vad gör man om man inte är aktiv och vågar delta i saker? Det känns jätteviktigt och avgörande för hela studietiden. Sedan får man lära dig så mycket om sig själv när man flyttar iväg hemifrån. Du kommer in i vuxenlivet samtidigt som du kan fortsätta vara nästan lite som ett barn.

Wictor: Håller helt med – det är en enkel stad att bli vuxen i. Nu kan jag till och med vika tvätt, vilket jag var helt kass på innan.
Studentlivet innebär inte bara gott häng med kompisar och fika utan förstås en hel del pluggande. Vi pratar en stund om var de tycker det bästa pluggstället är någonstans.

Wictor: Utan tvekan på biblioteket. Jag vill ha det lugnt och tyst när jag pluggar så jag är stammis där. Jag har faktiskt till och med blivit anställd där nu. Förra året tror jag att jag spenderade mer tid där än hemma. Men det finns gott om plats på campus att vara på, även utanför biblioteket.

Lovisa: Jag sitter sällan i biblioteket. Jag sitter hellre i utrymmena där vi värmer och käkar mat. Jag vill ha lite liv runt mig. Vi diskuterar väldigt mycket i grupp på mitt program så då är det bra att inte störa någon.
Julia: Ibland sitter jag hemma och ibland på skolan. Grupprummen på skolan är bra.
Oskar: Förut satt jag mycket på bryggan vid kanalen – när jag bodde där i närheten – men nu blir det mer i biblioteket.
Apropå kanalen – som flera verkar ha som favoritställe – undrar jag också över vad de gillar mest med Trollhättan. Kanske har de något smultronställe som de visar för släkt och vänner som hälsar på?

Julia: Jag gillar miljön, själva staden och närheten till det gröna. Jag älskar verkligen just kanalen och promenera runt där. Det är verkligen jättehärligt.
Wictor: Får jag välja säger jag Strandgatan – en fika eller en öl där när första solen kommer är det inte mycket som slår.

Oskar: Slussarna är väldigt vackert och även om det är en liten bit från stan går jag gärna där med min hund. Tyvärr tror jag det finns studenter som gått här i tre år utan att ha sett slussarna.
Lovisa: Precis – helt otroligt! De vet inte ens att de finns. Man går till skolan och that’s it. Lite sorgligt faktiskt. Sedan pendlar i och för sig många från Göteborg och då är det ju som ett lämmeltåg till och från stationen. Och dessa studenter är ju av naturliga skäl aldrig i stan här.

Wictor: Sedan är vi ju stammisar på en krog här också så det är ju en favorit. Överhuvudtaget finns det så många restauranger. Det är en sak som jag älskar med Trollhättan – vilket utbud!

Oskar: Stan är liten men den är som skräddarsydd för studenter. Affärerna, gymmen, krogarna och allt är här. Man lär sig bli student på en liten yta och det är enkelt. Trots att det är en liten stad finns det ett fantastiskt utbud om man gillar att käka och gå på krogen.

Wictor: Ja, hela staden känns som ett campus!

Julia: Det är också nära till allt. Man har mataffär nära hemma och allt är så lättillgängligt.

Oskar: Ja, även nära till Göteborg – bara 35 minuter med tåget. Det är ju inte direkt svårt att ta sig dit heller om man skulle vilja det.

Lovisa: Det bästa är också alla vänner man har här, om det räknas.

Oskar: Och också typen av vänner. Nittio procent av de jag umgås med idag hade jag aldrig tagit steget att våga lära känna om jag inte hade pluggat. Hade jag gått på ett stort universitet så hade jag säkert bara umgåtts med mina data/IT-studenter men här är det annorlunda. Här umgås man med andra studenter, mycket tack vare kåren, och det är nog lite unikt och typiskt för de mindre högskolorna. Det är charmigt.

Alla fyra instämmer med eftertryck att just det sociala livet, gemenskapen och vännerna är otroligt viktigt för deras trivsel. Vi avslutar med att prata lite om framtiden. De ska alla vara kvar i Trollhättan under sommaren och alla har sommarjobb, i alla fall snart hoppas de. Alla kan också tänka sig att stanna kvar även efter studierna. För att de trivs i stan kan ingen ta miste på.

Av Anna Hallberg

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>