Hem NYHETER Ny lärarutbildning med lön i Malmö

Ny lärarutbildning med lön i Malmö

Publicerat av: Redaktionen

En ny grundlärarutbildning där studier kombineras med arbete startar till hösten på Malmö universitet.

—På det sättet kan vi nå nya grupper som är intresserade av att arbeta i skolan, säger utbildningschef Anders Olsson på Malmö universitet.

Men det är också ett nytt grepp att utveckla lärarutbildningen.

Ytterst är det ett sätt att få fler att bli lärare och ett sätt att råda bot på den akuta lärarbristen. Det bygger på ett samarbete mellan ett antal kommuner i Skåne och Malmö universitet. Som student söker man en utbildningsplats på Malmö universitet och samtidigt anger man vilken kommun man vill ha sin anställning i. Malmö, Landskrona och Trelleborg är redan med. Anders Olsson är dock övertygad om att fler kommuner nappar framöver.

Ny lärarutbildning med lön i Malmö

Till en början rör det sig om 40 utbildningsplatser. Hälften riktar sig till blivande F-3 lärare och hälften till blivande 4-6 lärare.

—Från Malmö stad ser vi mycket positivt på att vi nu får en pilot med arbetsintegrerad lärarutbildning. Vi har arbetat för detta i flera år och vet att intresset är stort bland både skolor och studenter, säger grundskoledirektör, Anders Malmquist.

Starkare profession

—På Malmö universitet är vi övertygade om att detta ger en starkare professionsförankrad lärarutbildning, säger Anders Olsson. Det är studier i växelverkan med yrket. Det finns också en arbetsintegrerad kurs under andra året som samproduceras med skolorna. Vi vet att våra studenter som går den reguljära utbildningen tycker att just kopplingen mellan teori och praktik är svår, men i den arbetsintegrerade lärarutbildningen förstärks just denna koppling.

Upplägget börjar med ett års heltidsstudier på universitet. Sedan följer fyra år med studier, då man läser på sen eftermiddag och kvällstid, och arbetar i en skola på halvtid. Studierna kommer också ges som sommarkurser i juni och augusti, där juli är ledig. Studenterna får en anställning på en skola och lön förhandlas med respektive kommun.

Nå nya målgrupper

—Utbildningen är också ett sätt att nå nya målgrupper; kanske de som yrkesväxlar och är beroende av en inkomst eller de som inte är beredda att ta studielån, säger Anders Olsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>