Hem NYHETER Ny satsning ska bryta stigmat för barn med NPF

Ny satsning ska bryta stigmat för barn med NPF

Publicerat av: Redaktionen

Två till tre elever i varje svensk skolklass har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, en NPF-diagnos, som till exempel ADHD, ASD (autism) eller Aspergers syndrom.

Brist på kunskap om NPF i skolan skapar negativa effekter i form av utanförskap, hemmasittande och elever som har svårt att koncentrera sig och sitta stilla.

Ny satsning ska bryta stigmat för barn med NPF

Hej Hyper en ny musikal som ska minska stigmatiseringen för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Nu lanseras Hjärnfondens och Friends omfattande satsning Hej Hyper, som genom bland annat en musikal ska öka kunskap, minska stigmatisering och bidra till en bättre skolmiljö för barn med NPF-diagnoser.

Barnmusikalen Hej Hyper, som riktar sig till årskurserna F-3, har premiär fredag den 18 januari på Teater De Vill i Stockholm. Föreställningen kommer under januari-april att turnera på cirka 60 skolor landet över.

Musikalen innehåller nyskriven sång och musik av Grammisvinnaren Emma Nordenstam, och manus av dramatikern Emma Broström som tilldelades Svenska Ibsensällskapets dramatiker-pris 2018.

Karaoke-app och verktygslåda ska öka kunskapen

Förutom den kostnadsfria musikalen erbjuds skolorna en efterföljande mini-workshop och ett lärarhandledningsmaterial. Informationsmaterialet innefattar även en karaoke-app för barnen att använda såväl i skolan som hemma. Appen samt pedagogisk verktygslåda, pyssel, noter och fem specialproducerade sånger med musikvideor finns tillgängligt för alla via www.hejhyper.se. Satsningen finansieras av Postkodlotteriet.

Inbjudan till genrep och premiär

Journalister erbjuds möjlighet att närvara vid genrep och premiär av föreställningen i Stockholm under vecka 3, eller på någon av de andra orterna under januari-april. Skådespelare, pedagog, projektledare, och barn finns tillgängliga för intervjuer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>