Nu släpps Ungdomsfokus 2023
Hem UNDERSÖKNING Ny undersökning – Ungdomsfokus 2023

Ny undersökning – Ungdomsfokus 2023

Publicerat av: Redaktionen

Andelen 15-29-åringar som tror att de kommer att få det sämre än föräldragenerationen har dubblerats sedan 2022.

Samtidigt är det en grupp med ambitiösa mål. Åtta av tio kan tänka sig att bli chefer, och drömyrket hos flest unga är egenföretagare.

Däremot saknar man vägledning. Hela 65 procent efterfrågar en mentor, men bara nio procent har en. Det här visar färska siffror från Ungdomsfokus 2023, undersökningen som undersökt ungas syn på värderingar och arbetsliv sedan 2015, framtagen av Rasmussen Analys och Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Unga uppvisar en dystrare framtidstro. En snabbt växande andel tror nämligen att de kommer att få det sämre än föräldragenerationen, och när gruppen får ta ställning till fyra framtidsscenarier gällande klimatet svarar den största andelen, 48 procent, att det dystraste alternativet är det mest sannolika. Rapporten Ungdomsfokus vittnar samtidigt om en generation som vill ta ansvar. Egenföretagare/entreprenör rankar högst som ungas drömyrke, följt av de samhällsbärande yrkena polis och läkare. Dessutom kan hela åtta av tio tänka sig bli ledare eller chefer.

Nu släpps Ungdomsfokus 2023– Dagens 15-29-åringar står inför en situation som tidigare generationer kanske aldrig ens kunnat föreställa sig, med klimatkris, krig och ekonomisk instabilitet. Det göder givetvis en oro hos gruppen, men årets resultat visar också på en stark vilja att ta ansvar och växa som individer, säger Sofia Rasmussen på Rasmussen Analys.

Samtidigt efterfrågar unga stöd. Endast hälften upplever att de får stöd att utvecklas av sin arbetsplats, och en klar majoritet, 65 procent, skulle vilja ha en mentor som de kan få personlig vägledning av.

Men bara en av tio uppges ha en mentor i dagsläget. Stresshantering, att skapa balans i livet och att bredda sin kunskap är de tre områden unga anser att det är viktigast att få stöttning inom.

– Att intresset för ledarskap bland unga är starkare än någonsin är ett positivt tecken som lovar gott för framtiden. Unga vill påverka, men de vill göra det med stöd och vägledning från personer med mer erfarenhet, varför mentorskap som verktyg på arbetsmarknaden är mer aktuellt än någonsin, säger Josefine Hellroth Larsson på Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Andra fynd från Ungdomsfokus 2023

  • För första gången i Ungdomsfokus historia är ”sjukvård” den mest engagerande samhällsfrågan bland unga. Tidigare år har ”klimatet/miljön” och ”jämställdhet/feminism” toppat listorna.
  • 69 procent anser att det är viktigt att välja ett yrke eller en arbetsgivare som inte orsakar för mycket stress.
  • Hög lön är den viktigaste aspekten i valet av arbetsgivare och lönens betydelse har vuxit med 15 procentenheter sedan studiens start 2015.
  • De fem vanligaste drömjobben bland unga är egenföretagare, polis, läkare, chef/ledare och veterinär.

Läs rapporten i sin helhet här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>