Hem PEDAGOGSNACK Partille kommun satsar på pedagogers fortbildning

Partille kommun satsar på pedagogers fortbildning

Publicerat av: Redaktionen

Partille var tidigt ute med att satsa på digitaliseringen i skolan.

Nu tas nästa steg i utvecklingen – prioritering av pedagogernas fortbildning inom programmering och medie- och informationskunnighet (MIK) och Microbits till kommunens elever.

Under flera år har eleverna i Partille kommun haft tillgång till egna datorer samtidigt som förskolornas lärmiljöer har utrustats i samma anda. Satsningen har även inneburit fokus på pedagogers fortbildning, något som enligt forskning är avgörande för om digitaliseringen ska få effekt på barns och elevers lärande.

Nationell IT-strategi

Partille kommun satsar på pedagogers fortbildning

I samband med fortbildningen får alla skolor i Partille kommun en klassuppsättning så kallade Microbits.

Under 2016 fick Skolverket i uppdrag om att ta fram förslag till nationella IT-strategier för skolväsendet. Eftersom förslaget innebar förändringar i läro-, kurs- och ämnesplan samt i examensmål satsar Partille nu på fortbildning i programmering och medie- och informationskunnighet för pedagoger.

– Syftet med satsningen är att i slutändan stärka eleverna i att bli medskapare, inte bara konsumenter, i det digitala samhället.

I och med pedagogernas fortbildning kommer barn och elever få kunskaper om kod och algoritmer, möjlighet till förståelse för medier och digitalt skapande, säger Marika Abrahamsson, utvecklingschef på utbildningsförvaltningen i Partille kommun.

Åtta veckors fortbildning
Nästa läsår är det dags, under en åttaveckorsperiod får pedagogerna både fortbildning och stöd i undervisningssituationen med hjälp av CIKT-gruppen (centrala gruppen för informations- och kommunikationsteknik) i Partille kommun.

– Vi har valt att ha korta fortbildningstillfällen utspritt över en längre tid så att pedagogerna får möjlighet att testa sina kunskaper, både individuellt och i undervisningen tillsammans med eleverna, säger Marika Abrahamsson.

Microbits till alla skolor i Partille kommun
I samband med fortbildningen får alla skolor i Partille kommun en klassuppsättning så kallade Microbits, ett mikrocontrollerkort som kopplas till elevdatorn och styrs genom olika programmeringsverktyg.

– Att alla pedagoger och elever omfattas i satsningen ligger dels i linje med det digitaliseringsfokus vi har i kommunen, men är också ett led i arbetet med likvärdighet på skolorna, säger Marika Abrahamsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>