Hem REPORTAGE Projekt höjer it-kompetensen hos lärare i Kenya

Projekt höjer it-kompetensen hos lärare i Kenya

Publicerat av: Redaktionen

Utmaningarna för lärare på den kenyanska landsbygden är stora. Undervisningen kan avbrytas när som helst på grund av elavbrott och kunskapen kring exempelvis Windows är ofta låg.

Med bland annat mentorskap och expertis hoppas man kunna ändra på det.

Projekt höjer it-kompetensen hos lärare i KenyaDen svenska organisationen From One To Another arbetar med att skapa förutsättningar för individer och samhällen att resa sig ur fattigdom.

Strategin är att bland annat att skapa kvinnocenter där flickor och kvinnor får stöd och utbildning inom hälsa, språk och företagsamhet.

På detta sätt kan en mor ge sin dotter möjligheten att studera, vilket skapar en god spiral som gynnar både familjen och hembyn.

It-tjänstebolaget Enfo är ett av flera företag som hjälper till med både expertis och resurser.

Dels skänker man datorer och mobiltelefoner till regionen och agerar it-support på distans. Dels får varje år en anställd möjligheten att tillbringa tid i Kenya och hjälpa till genom projektet Circle of Education.

– I mitt fall handlar det mycket om att hjälpa till med att öka it-kompetensen i undervisningen, säger säger Daniel Deimert, CISO på Enfo och som nyligen var på plats i den kenyanska byn Lunga Lunga.

– Det finns redan kunskap kring Office-paketet, så jag bidrar exempelvis med hur Windows kan användas för att underlätta undervisningen. För att öka säkerheten har jag också hjälpt till att sätta upp adminkonton åt lärarna och baskonton åt eleverna, så att elever inte kommer åt skolans system.

Tack vare samarbetet får it-läraren Moses Kisilu i Lunga Lunga stöd året runt av Daniel Deimert kring allt från hur han kan nyttja Microsofts verktyg på bästa sätt i undervisningen till att skapa en säkrare it-miljö på gymnasieskolan.

– Det it-stöd jag får är mycket värt både för mig personligen och för mig som lärare. Vårt mål är att bli bättre på it överlag och framöver kunna starta fler egna it-projekt. För tillfället arbetar vi intensivt för att sprida initiativet ytterligare över hela landet, säger Moses Kisilu.

Han förklarar att de ofta ställs inför problem som kräver kreativa lösningar. Exempelvis slukade delvis en uppdatering av Windows all mobildata så snart en dator slogs på i en lektionssal. Lösningen blev att med Daniel Deimerts stöd stärka upp 4G-infrastrukturen och WiFi med en Raspberry Pi som installerades som ett filter mellan dator och router. Därefter skapade de ett enkelt diagram över hur mycket data som användes och av vilken enhet för att få en bättre kontroll över skolans mobildata.

– Det spelar inte någon roll vilken expertis du sitter på. Vi på Enfo bidrar med datorkunskap, andra bolag bidrar med kunskap inom ekonomi eller handel. Och det ger tillbaka. Du får förståelse för en annan kultur och hur de lever. Men även hur man behandlar människor, framför allt hur man visar tacksamhet och omtanke. Att bidra till en god utbildning för alla runt om i världen är också en viktig del i vårt hållbarhetsarbete, säger Daniel Deimert.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>