Hem NYHETER Rullande busskurer i Skellefteå ger ökad trygghet.

Rullande busskurer i Skellefteå ger ökad trygghet.

Publicerat av: Redaktionen

I en inte allt för avlägsen framtid kan självkörande småbussar hämta upp resenärer på landsbygden och ta med dem till närmaste hållplats för regionbusstrafiken.

Bussarna, endast ett knapptryck bort, fungerar också som rullande busskurer och ger väderskydd och värme i väntan på regionbusstrafiken.

Rullande busskurer i Skellefteå ger ökad trygghet.

Illustration: Kristina Alfonsdotter

I en ny studie, genomförd av Ramboll, Skellefteå kommun, högskolor och forskningsinstitut, testas genomförbarheten.

– Studien visar att förutsättningarna är goda att genomföra projektet ”Rullande busskurer”, vilket vi hoppas kunna göra under 2019.

Tekniken är vedertagen och testad i flera andra projekt, både i Sverige och resten av världen. Nu vill vi testa den i snö och kyla och med långa avstånd.

Det vi också vill undersöka närmare är användarnas perspektiv – hur tas detta emot av resenärerna? säger Fredrik Palm, utredare på Ramboll.

– Syftet med projektet är att göra landsbygden mer tillgänglig och det kollektiva resandet tryggare och säkrare genom att resenärer kan vänta i ett varmt, upplyst fordon istället för på en kall mörk hållplats längs en landsväg, säger Petra Bassioukas Hanseklint, projektledare på Skellefteå kommun

Projektet ”Rullande busskurer” har  utförts inom det strategiska innovationsprogrammet InfraSweden2030, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.Det är ett samarbete mellan Ramboll, Skellefteå kommun, Skellefteå buss, Region Västerbotten, K2 – nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik samt forskningsinstitutet RISE. Nästa steg är att genomföra en pilotstudie på plats i Skellefteå. Ökad tillgänglighet och trygghet för resenärer i glesbygd med klimatsmarta och kostnadseffektiva bussar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>