Över 200 högstadieelever från skolor på Hisingen har tagit fram egna kreativa förlag på hur de vill att de inre delarna av Göteborg, närmare bestämt Lilla Bommen ska fortsätta utvecklas.
Förslagen som består av skisser och 3D-modeller har presenterats för beslutsfattare och visas just nu i en utställning vid Älvrummet, Göteborg.
Projektet går under namnet ”Platinans Plantskola” och sker inom ramen för byggprojektet Platinan, den unika hotell- och kontorsfastigheten som Peab bygger på uppdrag av Vasakronan i Lilla Bommen, Göteborg. I Projektet som skett parallellt med byggtiden har över 200 ungdomar från skolor på Hisingen introducerats för bygg- och fastighetsbranschen genom både skolprojekt och sommarjobb 2021.
– Eleverna tycker det är väldigt roligt att komma i kontakt med näringslivet och det är stimulerande för dem med inslag som skiljer sig från den traditionella undervisningen. Med uppgiften har de lärt sig mer om stadens historia och utveckling och fått möjlighet att lämna sina egna bidrag kring hur staden kan utvecklas, säger Mats Ellerström, lärare på Svartedalsskolan.
Platinans Plantskola är ett av flera exempel på initiativ där Peab samverkar med andra aktörer och tar samhällsengagemanget längre.
– Genom att introducera branschen för unga och visa att det finns plats för alla, oavsett ursprung, kön eller intresse kan vi tidigt fånga upp och väcka ungas nyfikenhet kring vår bransch. Skolprojektet blir en slags brygga mellan elever, markägare och politiker och vi hoppas att tillgängliggörandet av ungas tankar om staden stärker känslan av tillhörighet och att saker går att påverka. Vi på Peab, Vasakronan och Göteborgs stad som står bakom projektet, vill att eleverna ska förstå att de är viktiga och att de kan bidra till hur samhället utformas i framtiden, säger Olof Wedel, pedagog och projektledare för Peabs satsningar på lokalsamhället: Peab Life.
Elevernas förslag finns att se i en utställning öppen för allmänheten på Älvrummet, Lindholmspiren 3–5, Lindholmen mellan den 7-18 februari.
Media är välkomna att träffa elever och representanter från företagen på plats i Älvrummet, tisdag 8 februari kl.10:00.
Ingen föranmälan krävs.