Hem NYHETER Skolor i Mölnlycke och Köping vinner EU-tävling

Skolor i Mölnlycke och Köping vinner EU-tävling

Publicerat av: Redaktionen

Klass sex på Fridaskolan i Mölnlycke och Musikklass 9 på Karlbergsskolan i Köping har utsetts till vinnare i EU-minuten – en filmtävling om EU på Instagram.

Förutom äran får klasserna en prissumma på 10 000 kronor vardera.

Ann Linde, EU-och handelsminister, delar ut priserna vid en ceremoni i Stockholm 9 maj.

Skolor i Mölnlycke och Köping vinner EU-tävling 3

I tävlingen, som arrangeras av Universitets- och högskolerådet (UHR), har elever individuellt eller i grupp gjort filmer på max en minut på temat ”Vad är europeisk kultur?”. Syftet med tävlingen har varit att öka kunskapen om EU och EU-medlemskapets betydelse för Sverige, och att knyta an till det Europeiska kulturarvsåret 2018.

”Med innovativt animerat bildspråk förklarar eleverna i årskurs sex på Fridaskolan begreppet kultur – för både stor som liten – på ett kärnfullt sätt och sätter huvudet på spiken; utan kultur inget EU!” lyder juryns motivering till Fridaskolans bidrag.

”Under devisen ’Vårt kulturarv skapar vi varje dag’ berättar musikklass 9 på Karlbergsskolan i Köping i en musikalisk odyssé hur vi tillsammans skapar Europa”, skriver juryn om Karlbergsskolans bidrag.

I juryn ingick representanter för UHR och Riksantikvarieämbetet. Totalt anmälde sig 105 klasser till årets tävling. På Instagram fanns 126 bidrag taggade med #euminuten när tävlingen stängdes den 13 april.

Närvara vid prisutdelningen

Medier är varmt välkomna att närvara vid ceremonin den 9 maj, då Ann Linde, EU- och handelsminister, delar ut priset till vinnande elever och lärare.

Dag och tid: Onsdag 9 maj kl. 11.45-12.30.
Plats: Kulturhuset, plan 3, Sergels Torg, Stockholm.
Föranmälan till: Jenny Lagerlund, tfn: 070-371 84 04.

Prisutdelningen är en del av årets publika firande av Europadagen på Kulturhuset i Stockholm. Firandet arrangeras av Regeringskansliet.

EU-minuten pågick från den 1 mars till den 13 april. Mer information om tävlingen och alla bidrag hittar du på utbyten.se/euminuten och på Instagram via #euminuten.

Universitets- och högskolerådet, UHR, är en statlig myndighet med ett brett uppdrag inom utbildningsområdet. Vi finns i Stockholm och i Visby.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>