Hem NYHETER Studenternas innovation hjälper patienter att röra sig rätt

Studenternas innovation hjälper patienter att röra sig rätt

Publicerat av: Redaktionen

Det startade som ett mindre skolprojekt men har nu blivit ett företag som studenterna Paolo Nardi och Shameer Pradhan satsar helhjärtat på.

Att delta i den pågående innovationstävlingen Venture Cup är bara ett steg på vägen.

Målet är att verkligen göra skillnad för människors hälsa.

– Här ska den sitta.

Shameer Pradhan sticker in den lilla kabeln i kretskortet, som sitter fast på ett axelstöd på Paolo Nardis överarm. Med hjälp av sensorer kan Paolos armrörelser sedan registreras och föras över till grafer på telefonen.

Studenternas innovation hjälper patienter att röra sig rätt

När Paolo Nardi lyfter armen registrerar sensorerna rörelsen och informationen skickas till datorn. Hans och Shameer Pradhans innovation Pfit Physio kan vara till stor hjälp för sjukgymnaster och deras patienter.

Uppfinningen kallas för Pfit Physio, och dess syfte är att hjälpa och motivera patienter att göra de övningar de fått rekommenderade från sjukgymnasten.

Paolo Nardi och Shameer Pradhan läser sista terminen på Högskoleingenjörsprogrammet respektive Datasystemutvecklingsprogrammet. Utöver studierna har de under det senaste året lagt allt mer tid och kraft på sin innovation.

Allt började förra våren, då Paolo Nardi själv började känna en diffus värk i nacken och axeln.

Sjukgymnasten konstaterade att han drabbats av överansträngning till följd av hård träning. Paolo fick en rad övningar att göra hemma, men hade svårt att utföra dem.

– Jag kände mig förvirrad, visste inte riktigt hur jag skulle göra, och tappade motivationen.

I samma veva hade han en uppgift under utbildningen, där han skulle ta fram ett förslag där tekniken kunde vara till praktisk nytta. Därmed väcktes idén, att med hjälp av sensorer kunna mäta och utvärdera kroppens rörelser.

Teknik till nytta för sjukgymnaster

Några månader senare träffade han Shameer Pradhan, under en gemensam kurs på temat Operating System. Shameer, som har tidigare erfarenhet av företagande, såg genast att idén kunde utvecklas.

– Jag blev fascinerad av det klara sambandet mellan artificiell intelligens och vård. Det som driver mig är tanken att alla människor, oavsett varifrån de kommer eller var de befinner sig, ska ha möjlighet att ta hand om sin hälsa.

Tillsammans började de arbeta på en prototyp. Den allra första modellen blev, enligt de båda skaparna, ”rätt ful”.

– Men den fungerade ändå ganska bra. Trots att den bara byggde på data från oss båda, visade den rätt till 92 procent. Och ju större data vi kan samla in, desto mer precis kommer den bli, förklarar Paolo Nardi.

Taggade av framgångarna bestämde de sig för att jobba vidare. Kontakter knöts med sjukgymnaster på en kiropraktormottagning.

– De har varit mycket intresserade och menar att detta har en stor potential. För det handlar ju inte om att ersätta det personliga mötet eller göra sjukgymnasterna överflödiga, utan om att sjukgymnaster och deras patienter kan dra nytta av tekniken, säger Shameer Pradhan.

De ger ett exempel: Om en vanlig rehabiliteringsprocess kan ta tre månader så kan man, genom att göra de föreskrivna övningarna mer regelbundet och korrekt, kanske korta ner tiden till åtta veckor.

AI redan stort inom vården

På frågan om den artificiella intelligensens roll i framtidens vård svarar de snabbt:

– Vi behöver inte blicka in i framtiden. AI är redan stort inom vården. Från att exempelvis hantera mängder av data till att utföra kirurgiska ingrepp eller att upptäcka cancerceller. Den mänskliga kontakten kommer alltid att behövas, men tekniken kan vara till hjälp för att göra jobbet ännu bättre.

Numera är ytterligare fyra personer med anknytning till Högskolan Kristianstad engagerade i företaget Pfit, där Paolo Nardi och Shameer Pradhan är COO (Chief Operating Officer) respektive VD. De båda studenterna ser tillbaka på det gångna året som en enda lång läroprocess.

– Detta har gett mig erfarenhet och kunskap om affärsutveckling som jag också kan ha nytta av i framtiden. Det har varit toppar och dalar, men framför allt har vi utvecklat ett bra samarbete och en djup vänskap, säger Paolo Nardi.

Shameer Pradhan håller med:

– Jag kunde inte sagt det bättre själv!

Innovationsavdelningen på Högskolan Kristianstad har varit till stor hjälp längs vägen, och de är också medlemmar i nätverket Heallth Tech Nordic. På sistone har de också tillbringat mycket tid på inkubatorn Think i Helsingborg där de arbetat vidare med sin innovation och knutit kontakt med rådgivare och potentiella investerare.

Ett steg på vägen har också varit att anmäla sig till innovationstävlingen Venture Cup, som riktar sig till nya entreprenörer. Nästa vecka får de veta om de går vidare i tävlingen, där den slutgiltiga vinnaren kan kamma hem en prispott på en halv miljon kronor.

Men oavsett hur det går i tävlingen så är de inställda på att satsa på företaget. Om ett år hoppas de att produkten är ute på marknaden, till gagn för sjukgymnaster och deras patienter.

– Hälsan är det viktigaste vi har. Så i slutändan hoppas vi kunna bidra med något gott till samhället och till människors välmående, säger Shameer Pradhan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>