Till hösten blir Nacka kommun ny partnerkommun till stiftelsen Teach for Sweden.
Samarbetet innebär bland annat möjligheten för kommunen att anställa programdeltagare i Teach for Sweden:s ledarskapsprogram som lärare på en skola med behov av skickliga lärare och på det sättet stärka kompetensförsörjningen inom utbildningsområdet.
Nacka är Teach for Swedens 26e partnerkommun.
”Nackas elever ska erbjudas en riktigt bra skola som ger förutsättningar för var och en att forma sin framtid. Lärarna är den viktigaste resursen i skolan och vi behöver säkra kompetensförsörjningen för framtiden. Samarbetet med Teach för Sweden innebär att vi kan locka personer med spetskompetens inom något specifikt akademiskt område genom tidigare utbildning till att börja arbeta och bli legitimerade lärare i Nacka kommun”, säger Monica Brohede Tellström, ordförande i utbildningsnämnden, om varför kommunen valt att samarbeta med Teach for Sweden.
Avtalet med Teach for Sweden innebär att Nacka kommun under två år kommer att få tillgång till en till två lärarkandidater årligen som matchas ihop med en specifik skola och kommer undervisa framför allt i matte och NO-ämnen. Projektet kommer att inledas under hösten med målet att etablera ett långsiktigt samarbete.
”Samarbetet med Nacka betyder för oss att vi har chans att rekrytera akademiker från kommunen till ledarskapsprogrammet. Samtidigt gör geografiska läget det enkelt att ta sig till för potentiella sökande från Stockholmsområdet. Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer finna fantastiska lärare för eleverna i kommunen”, säger Magnus Hirschfeldt, ansvarig för kommunsamarbeten på Teach for Sweden.
Teach for Sweden är en ideell stiftelse som rekryterar akademiker till en påbyggnadsutbildning bestående av ett två år långt ledarskapsprogram. Utbildningen är både ledarskapsinriktad och praktiknära. Under programmet arbetar deltagarna som lärare på en högstadieskola med stort behov av skickliga ledare. Efter den avslutade utbildningen erhåller deltagarna lärarlegitimation. Varje deltagare matchas mot en handplockad skola som har ett behov av lärare med behörighet inom definierade bristämnen, till exempel matte eller NO-ämnen. Sedan starten 2013 har över 3 000 sökt till programmet och över 360 personer har anställts på skolor runt om i Sverige. Idag samarbetar stiftelsen med totalt 26 kommuner i landet.