Hem NYHETER Tekniska museet flyttar ut lovverksamheten till Akalla, Tensta och Hjulsta i sommar

Tekniska museet flyttar ut lovverksamheten till Akalla, Tensta och Hjulsta i sommar

Publicerat av: Redaktionen

Tekniska museets devis är att vara alla små geniers favoritställe.

Än har dock inte alla unga stockholmare hittat till museet.

I år testar Tekniska därför ett helt nytt upplägg inom ramen för det populära Maker Tour-konceptet. De uppskattade lovkurserna i programmering flyttar ut till Akalla, Tensta och Hjulsta. I kurspaketet ingår också ett besök på museet på Djurgården.

Tekniska museet flyttar ut lovverksamheten till Akalla, Tensta och Hjulsta i sommar

– Det är inte alltid lätt att få unga som bor långt från Tekniska att komma hit. I år har vi samarbetat med fritids och haft en dialog med föräldrar för att hitta ett bra upplägg. På det här viset kan eleverna vara kvar i sitt närområde samtidigt som de lär känna oss och får upptäcka glädjen i programmering, säger Maria Olsson, enhetschef och ansvarig för Maker Tour – programmering i skolan.

Sommarlovskurserna i Akalla, Tensta och Hjulsta är ett komplement till den ordinarie lovverksamheten på museet som rullar på som vanligt under sommaren 2019.

Koda och skapa – fyra dagars lovkurs i programmering

Under lovkursens fyra dagar får barnen lära sig grunderna i programmering genom att koda med ett urval grafiska programmeringsverktyg. De får arbeta med robotar och olika konstruktionsmaterial i ett innovativt, spännande och lärorikt upplägg. Konceptet kommer från museets populära Maker Tour-verksamhet och uppmuntrar till samarbete och kreativitet.

– Sista kursdagen blir det buss till museet för en kulturupplevelse och visning av våra utställningar Play Beyond Play och MegaMind. På det här sättet tar vi både museet ut till eleverna – och eleverna till museet, berättar Maria Olsson.

Här hålls sommarlovskurserna

Lovkurserna i programmering kommer att genomföras på följande ställen:

  • Oxhagsskolan, Akalla/Kista: vecka 25 och 26
  • Enbacksskolan, Tensta/Spånga: vecka 27 och 32
  • Hjulsta grundskola, Hjulsta/Spånga: vecka 33

Kurserna hålls måndag till torsdag under dessa veckor. De är kostnadsfria för elever i de områden som omfattas av Maker Tour – programmering i skolan. Läs mer på: https://www.tekniskamuseet.se/skola/maker-tour-programmering-i-skolan/

Maker Tour – ett unikt och skol- och integrationsprojekt

Bakgrunden till Maker Tour – programmering i skolan är det ökande behovet av personer med teknisk och digital kompetens. SCB uppskattar att det kommer att saknas 75 000 teknikutbildade i Sverige år 2035.1 Teknisk och digital kunskap är en demokratisk rättighet – men idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver alltså utbildas – från alla grupper i samhället.

Genom utbildningssatsningen Maker Tour – programmering i skolan vill science centret Tekniska museet bidra till att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning och innovationskraft inom teknik och programmering. Projektet vänder sig till mellanstadieskolor i utsatta områden i Stockholm. Med hjälp av en rosa programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska museet ut till mellanstadieskolor i dessa områden.

Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar samt gratis lovkurser. Satsningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ett integrationsprojekt och pågår till 2020.

Härigenom är det också helt kostnadsfritt för skolorna att delta. Maker Tour – programmering i skolan har nominerats till flera priser, bland annat ”Årets pedagogiska pris”, ”Årets samhällsbyggare”, samt ”Årets långsiktiga” i Gyllene Hjulet 2019.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>