Hem NYHETER Timrå toppar Bästa skolkommun i Västernorrlands län

Timrå toppar Bästa skolkommun i Västernorrlands län

Publicerat av: Redaktionen

Timrå är den kommun i Västernorrlands län som placerar sig högst i Lärarförbundets årliga rankning Bästa skolkommun.

Kommunen rankas som nummer 82 av 290 kommuner. Sollefteå ligger lägst i länet på plats 258.

Hela rankingen hittar du här: https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun

Timrå toppar Bästa skolkommun i Västernorrlands län 3

För sjuttonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Sveriges Bästa skolkommun. I Västernorrlands län toppas listan i år av Timrå kommunÖrnsköldsviks kommun och Kramfors kommun. Timrå placerar sig som nummer 82 i hela landet.

– Bästa skolkommun har blivit en årlig dörröppnare till viktiga diskussioner med kommunen som är lärarnas största arbetsgivare om vad som leder till goda skolresultat. I år har vi också ett nytt avtal att ta med oss in i diskussionen om lärarnas förutsättningar att få göra ett bra jobb. Det sätter fokus på arbetsgivarens ansvar för det ­arbetsmiljöarbete som gör verklig skillnad på varenda skola och förskola, säger Jimmy Andersson, vice ordförande Lärarförbundet Timrå.

Lärare har rätt till bra villkor

Bästa skolkommun rankar inte enskilda skolor eller lärare, istället tittar vi på hur kommuner har satsat på skolfrågor utifrån 13 olika kriterier. Oavsett kommunens placering i undersökningen har lärare rätt att kräva bra villkor och förbättringar för att kunna göra ett bra jobb.

Av kommunerna i Västernorrlands län är det fyra som förbättrar sin rankning, medan tre gått bakåt. Jämfört med resten av landet klarar sig en del bättre än snittet, andra sämre. Fyra av sju kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen, tre på den nedre.

– Vi har en fantastisk lärarkår som med hårt arbete har vänt kunskapsutvecklingen. Men lärarbristen är akut och står i vägen för varje elevs rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare. För att fler ska vilja bli och förbli lärare behöver Sverige attraktiva lärararbetsgivare som värnar och värderar sin lärarkår överallt, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärartätheten, lärarnas utbildningsnivå och sjukfrånvaron hör till Västernorrlands läns relativa styrkor i årets ranking, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför lönen, elevernas meritvärde i åk 9 och resurstilldelningen.

Skriv på för att renodla läraruppdraget

Bästa skolkommun är inte bara ett verktyg för att visa hur mycket landets 290 kommuner väljer att satsa på skolan – det är också ett verktyg för att synliggöra nödvändiga åtgärder. Vi vet att lärare varje dag gör uppgifter som inte tillhör kärnuppdraget, som att städa, fixa vikarier och kopiera. Därför startar vi uppropet – #renodlaläraruppdraget – för att uppmana landets huvudmän att försäkra sig om att lärarkompetensen får användas till det som spelar roll för elevernas lärande och utveckling.

– Det finns inga genvägar till bra skolresultat. Att försäkra sig om att lärare har rätt förutsättningar i mötet med varje barn och elev måste vara högsta prioritet för alla kommuner. Lyssna och lita på att lärarna tar sitt yrkesansvar bara de får använda sin tid och kompetens till det som spelar roll för eleverna. Allt börjar med bra lärare – tillsammans, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>