Hem NYHETER ​Matråd minskar matsvinn

​Matråd minskar matsvinn

Publicerat av: Redaktionen

En slängfri dag i veckan och råvaror valda efter säsong.

Utifrån stadens riktlinjer arbetar Hägerstensåsens skola för att minska sin klimatpåverkan.

På Hägerstensåsens skola arbetar kökspersonalen aktivt med att såväl minska matsvinnet som att öka elevernas näringsintag.

​Matråd minskar matsvinn– Vi väljer rotfrukter och grönsaker efter säsong, gärna grova och det som går att odla här, till exempel vitkål och morötter. Vi omvandlar också traditionella maträtter till vegetariska varianter, som spaghetti med sojafärssås, berättar kökschef Jaana Risberg Lindström.

När skolan under en vecka vägde den mat som gick till spillo blev det 64 kilo. För att synliggöra det ställde de ut matvaror med motsvarande totalvikt i matsalen. Skolans matråd, med elevrepresentanter från alla årskurser utom förskoleklasserna, har nu bestämt att tisdagar ska vara en slängfri dag.

Då möts eleverna av ett lock på sophinken och skyltar som påminner om att inte slänga något. Resultat visar att svinnet på tisdagar minskar med ungefär 50–60 procent jämfört med de andra dagarna.

Under 2019 reviderade Stockholms stad sina riktlinjer för skolmåltider. Det ska finnas vegetariska alternativ och 50 procent av maten ska vara ekologisk.

– Måltiden ska vara god, integrerad, trivsam, hållbar, näringsriktig och säker. Riktlinjerna omfattar även fysisk aktivitet, att eleverna ska röra på sig minst 60 minuter varje dag, säger Linn-Linn Thun, kostekonom i Stockholms stad.

Faktaruta – Klimatsmarta tallrikar

Sedan hösten 2019 deltar åtta skolor, däribland Hägerstensåsens skola, samt fyra förskolor i staden i ett projekt som utgår från WWF:s One Planet Plate. Det innebar att två måltider i veckan ska koldioxidberäknas, och varje portion får innehålla max 0,5 kg koldioxidekvivalenter. Tallriksskrapet får i snitt vara 30 gram per dag och elev. Dessutom ska 50 procent av maten vara ekologisk. Skolorna som deltar har möjlighet att bli WWF-certifierade för klimatsmarta måltider.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>