Hem NYHETER ​Öppen innovation med ny tvist

​Öppen innovation med ny tvist

Publicerat av: Redaktionen

När studenterna från Linnéuniversitetet återigen bjuds in för att ge kreativa lösningar på problemställningar är Region Kronoberg med som första större offentliga aktör.

Eventet som kallas Nutcracker har arrangerats av Videum Science Park tillsammans med Drivhuset och Linnéuniversitetet under många år, men de som utmanat studenterna har hitintills företrädelsevis varit företag och organisationer från det privata näringslivet.

​Öppen innovation med ny tvist

Stefan Uppman från Videum Science Park

– Det är roligt att Region Kronoberg vill prova metoden med öppen innovation genom oss, säger Stefan Uppman från Videum Science Park.

Vi har i vårt uppdrag att föra samman aktörer från det offentliga, akademi och näringsliv på olika sätt och Nutcracker är en väg.

Det andra företaget som utmanar studenterna är Colix, ett privat bolag som lanserade sin första produkt, en kommunikationsplattform, 2017. Colix ägs och drivs av Jens Collskog.

– Denna gång har vi ändrat lite på arbetsgången så att vi tidsindelar och varierar ordningen på de tre frågorna som varje utmanare får ställa, förklarar Stefan Uppman. En klocka ringer när studenterna måste gå vidare till nästa fråga och på så sätt säkerställer vi att de som utmanar får svar på alla frågor. Vi har testat metoden i Kalmar med gott resultat, avslutar han.

Nytt för denna gång är även att det finns tid avsatt för det vinnande laget att presentera och förklara sin lösning på scen så att alla får ta del av den.

Om Öppen innovation

Öppen innovation kan ske på olika sätt, men gemensamt är att det handlar om att ta hjälp utanför den egna organisationen för att se problem och lösningar med nya ögon. Det kan vara en lång process med djupa analyser eller ett snabbt nedslag för att förbättra en idé eller produkt.

I Videum Science Park har vi valt att under flera år ta hjälp av studenter från Linnéuniversitetet som under ett par koncentrerade timmar ska hitta lösningar på företagens problemställningar. Under hela tiden finns representanter från företagen på plats för frågor och kommentarer i den nätbaserade mjukvaran som används. Vid varje tillfälle utses vinnande lag som får möjlighet att knyta närmare kontakt med företagen i fråga – kanske för framtida examensarbete, extrajobb eller anställning? Eller varför inte som en fortsatt del av deras innovationsprocess? Studenterna som deltar lär sig innovationsmetoden och bygger upp sitt kontaktnätverk till nytta för framtiden.

DATUM torsdag den 22 november 2019
TID Nutcracker startar med att utmaningarna presenteras klockan 11.30 och vinnare koras runt klockan 13.35.
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>