Hem NYHETER Cool Minds – för ett coolare Malmö

Cool Minds – för ett coolare Malmö

Publicerat av: Redaktionen

Malmö är en fantastisk stad på många sätt.

Här bor och verkar en bred mångfald av kreativa skapare, innovatörer och entreprenörer.

Malmö har en hög andel högutbildade och företagare jämfört med resten av Sverige. Här startas ungefär 2 700 nya företag per år, ofta också teknologiskt inriktade. Det är inte för intet som Malmö ofta refereras som Sveriges “IT-mecka”.

Cool Minds - för ett coolare Malmö

Samtidigt är Malmö en stad med många utmaningar framför sig. Många barnfamiljer i Malmö lever i socioekonomisk utsatthet, enligt Rädda Barnens rapport från 2018 lever vart fjärde barn i fattigdom.

Detta innebär att Malmö har sämst resultat gällande barnfattigdom av alla Sveriges 290 kommuner. Här lever 1 347 barn i hemlöshet, enligt Malmö Stads egna siffror från oktober 2018.

I samma stad finns Cool Minds, ett i nuläget avgiftsbelagt vetenskapslekland med inriktning mot barnfamiljer och skolor.

Cool Minds är en verksamhet som har starka sociala värderingar i grunden. Syftet är att utbilda barn och att inspirera dem till nya intressen och framtidsdrömmar inom naturvetenskap och teknik. Vi driver Cool Minds inte bara för barnens bästa utan även för Malmös bästa. Malmö behöver fler forskare, programmerare och teknisk kunniga i vår gemensamma framtid. Vi behöver entreprenörer och innovatörer som hittar lösningar på våra gemensamma samhällsproblem.

Malmö är även i behov av fler aktiviteter för barn. Barn som har fritidsintressen utanför skolan upplever psykisk ohälsa till betydligt lägre grad, de blir mer sällan kriminella och får bättre skolresultat. Att en verksamhet som Cool Minds får möjlighet att växa och nå ut till fler unga i Malmö kan vara en gemensam vinst som gynnar både barnen och Malmös framtid. Att fler blir inspirerade till naturvetenskap och teknik hjälper dessutom Malmö att bli konkurrenskraftigt och att fortsätta med sin ledande roll inom svensk innovation.

Det glädjer oss att se att en Malmöbo har tagit initiativet till namninsamlingen “Starta ett science center för barn i Malmö!”. My Hoa Truong, namninsamlingens grundare, har förstått att Malmö behöver ett science center och att detta måste finansieras av Malmö Stad. Malmö har redan ett science center – Cool Minds – men stödet från Malmö stad saknas ännu. För att garantera överlevnad och för att kunna erbjuda våra aktiviteter till ett pris som Malmös privatpersoner och skolor har råd med, så behöver vi hjälp från Malmö stad. Vi vet att vi kan bidra till ett mer innovativt, utbildat och nytänkande Malmö, men vi kan inte göra det ensamma.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>