Nytt verktyg för att systematisera det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i skolor
Hem UNDERSÖKNING Ett nytt verktyg för att systematisera det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i skolor

Ett nytt verktyg för att systematisera det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i skolor

Publicerat av: Redaktionen

Skolan är en av de vanligaste brottsplatserna för barn och ungdomar.

Många är också otrygga i skolan.

Så har det sett ut under decennier. För att hjälpa kommuner och huvudmän att systematisera det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet presenterar vi idag ett nytt kostnadsfritt verktyg vid namn ”Tryggare skola”.

Nytt verktyg för att systematisera det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i skolorSkolan är en av våra viktigaste samhällsfunktioner för att främja lärande och utveckling hos barn och unga. Skolan är, förutom en lärandemiljö, också en central skyddsfaktor mot kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa.

Enligt skollagen ska miljön i skolan vara trygg och stödjande. Förutom krav på att elever ska nå kunskapsmålen, innebär detta att huvudmännen ska arbeta aktivt med att minska risken för att elever utsätts för brott och ordningsstörningar i skolan.

Samtidigt visar undersökningar att skolan är en av de vanligaste platserna där barn och ungdomar utsätts för våldsbrott, hot och sexuella trakasserier. Många är också otrygga i skolan, framför allt i omklädningsrum, i korridorer och på toaletter.

– Tillsammans med Länsstyrelsen i Blekinge har vi på den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige utvecklat ett verktyg som möjliggör ett kunskapsbaserat och systematiskt arbetssätt för att minska brottsligheten och öka tryggheten i skolmiljön, säger generalsekreterare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige).

Verktyget har utvärderats av Högskolan Borås och är kostnadsfritt för kommuner och huvudmän att använda. Stiftelsen Tryggare Sverige erbjuder stöd och råd kring hur arbetet med frågor som rör säkerhet och trygghet i skolan kan bedrivas.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>