Ny kampanj med Daniel Hallberg ska få fler att upptäcka yrkesprogram
Hem NYHETER Ny kampanj med Daniel Hallberg ska få fler att upptäcka nationella yrkesprogrammen

Ny kampanj med Daniel Hallberg ska få fler att upptäcka nationella yrkesprogrammen

Publicerat av: Redaktionen

Daniel Hallberg frontar en ny kampanj för att få fler unga att intressera sig för och söka in till de nationella yrkesprogrammen.

Bakom initiativet står WorldSkills Sweden, ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO, Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan.

Pandemin innebär en stor utmaning för unga människor att besöka de nationella yrkesprogrammen och skaffa sig en bild om framtida karriärsval. Därför lanserar WorldSkills Sweden ”Skugga en elev”, med tretton kortfilmer där Daniel Hallberg besöker olika skolor och skuggar deras elever under en dag. Med kampanjen vill man ge en bredare och bättre uppfattning av programmen och få unga människor att upptäcka yrken där framtidsutsikterna är extra goda.

Ny kampanj med Daniel Hallberg ska få fler att upptäcka yrkesprogram

Kampanjen syftar även till att höja programmens status bland högstadieelever och deras föräldrar. Enligt SCB:s prognoser kommer det att saknas närmare 300 000 yrkesutbildade fram till år 2035, samtidigt som arbetslösheten är hög.

– Runt 125 000 ungdomar ska snart välja gymnasieprogram och vi vet att den som idag väljer ett yrkesprogram snabbt kan få jobb, göra en bra karriär eller starta eget företag direkt efter studenten, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden. Under pandemin har det varit svårt att ge en bra bild av de olika programmen, vilket gör detta initiativ extra värdefullt. Väldigt roligt att få göra detta med Daniel Hallberg som möter eleverna i deras egen miljö och låter dem förmedla sin historia på ett avslappnat sätt.

Programmen har utvecklats under de senaste åren och det går även att lägga till högskoleförberedande kurser för att möjliggöra fortsatta studier på högskola och universitet efter studenten. Många skolor har även ett nära samarbete med branschen och näringslivet.

– I den här programserien har jag fått prova på en massa yrkesutbildningar och känner att det varit bättre om jag gjort det för 20 år sedan, säger Daniel Hallberg. Mina egna fördomar om yrkesutbildningar har blivit krossade och många gånger har jag seriöst blivit avis på de ungdomar jag träffat. Det är lite sent för 34-åriga jag att ångra mitt gymnasieval, men jag hoppas att den här programserien kan inspirera ungdomar att söka yrkesutbildningar.

Kampanjidén är utvecklad av Coller/Andersson & Jourdan och filmerna har producerats i samarbete med Kahlo och Gabous Production. De första lanseras på sociala medier i samband med gymnasievalsperioden och samtliga avsnitter kommer att ligga ute på DinTalang.se, där unga även kan genomföra ett talangtest för att upptäcka vilket yrkesprogram som passar dem bäst. Gymnasievalsperioden pågår under januari och februari, med chans till omval senare under våren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>